Pierogi z malinami.


  Wiem, że do okresu na świeże maliny to jest jeszcze trochę czasu ale dziś chciałbym zaproponować wam przepis na pierogi z owocami malin. Są one najlepsze w smaku ze śmietaną. W zależności od tego, kto co lubi, możemy wybrać kwaśną lub słodką śmietanę. W mniej kalorycznej wersji możemy wybrać także gęsty jogurt naturalny. Poniżej tradycyjnie zamieszczam składniki oraz przepis.
Składniki:
- 50 dag pszennej mąki;
- dwa jajka;
- dwie łyżki roztopionego masła;
- 200 ml ciepłej wody;
- pół łyżeczki soli;
- 30 dag malin;
- cukier;
  Pora na przygotowanie naszych pierogów z owocami malin. Na początku Zagniatamy elastyczne ciasto z mąki, jajek, masła, wody oraz soli. Kiedy zagnieciemy nasze ciasto to powinno one odpocząć przez około pół godziny w lodówce. A teraz wysypujemy na stolnicę mąkę i musimy rozwałkować ciasto. Powinno ono być dość cienkie. Pamiętajmy, żeby nie wykraiwać kółeczek. Każde z kółek napełniamy trzema malinami i posypujemy na to trochę cukru. Następnie sklejamy nasze pierożki. A na koniec gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, kiedy nie wypłyną nam.
  I tym o to sposobem mamy pierogi z owocami malin.


Komentarze