Wiem, że do okresu na świeże maliny
to jest jeszcze trochę czasu ale dziś chciałbym zaproponować wam
przepis na pierogi z owocami malin. Są one najlepsze w smaku ze
śmietaną. W zależności od tego, kto co lubi, możemy wybrać
kwaśną lub słodką śmietanę. W mniej kalorycznej wersji możemy
wybrać także gęsty jogurt naturalny. Poniżej tradycyjnie
zamieszczam składniki oraz przepis.
Składniki:
- 50 dag pszennej mąki;
- dwa jajka;
- dwie łyżki roztopionego masła;
- 200 ml ciepłej wody;
- pół łyżeczki soli;
- 30 dag malin;
- cukier;
Pora na przygotowanie naszych pierogów
z owocami malin. Na początku Zagniatamy elastyczne ciasto z mąki,
jajek, masła, wody oraz soli. Kiedy zagnieciemy nasze ciasto to
powinno one odpocząć przez około pół godziny w lodówce. A teraz
wysypujemy na stolnicę mąkę i musimy rozwałkować ciasto. Powinno
ono być dość cienkie. Pamiętajmy, żeby nie wykraiwać kółeczek.
Każde z kółek napełniamy trzema malinami i posypujemy na to
trochę cukru. Następnie sklejamy nasze pierożki. A na koniec
gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, kiedy nie wypłyną nam.
I tym o to sposobem mamy pierogi z
owocami malin.
Komentarze
Prześlij komentarz