Kiedy pierogi leniwe czy ruskie już
się nam przejedzą a smak spowszednieje to koniecznie musimy sobie
urozmaicić daną dietę. Dlatego chciałbym zaproponować wam dziś
przepis na pierogi z kaszą gryczaną oraz pieczarkami. Są one
bardzo smaczne oraz sycące. Wiadomo, że pierogi z kaszą pod różną
postacią świetnie smakują zarówno gotowane jak i smażone, wraz z
cebulką albo sosem grzybowym. W tym przepisie, którym nasz farsz z
kaszy gryczanej jest świetny a ciasto do pierogów wychodzi idealne.
Składniki
Na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej;
- 15 gram drożdży;
- gorąca woda;
- sól;
Na farsz:
- 1 1/2 szklanki kaszy gryczanej
(ugotowanej na sypko);
- 40 dag pieczarek;
- cebula;
- olej;
Czas na przygotowanie naszych pierogów
z kaszą gryczaną i pieczarkami.
Przygotowanie zaczniemy od zrobienia
farszu. Kroimy pieczarki w plasterki, smażymy je na oleju i dodajemy
posiekaną cebulę. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut.
Dodajemy kaszę, doprawiamy solą oraz pieprzem. I to wszystko musimy
mieszać.
Teraz czas na zrobienie naszego
ciasta. Na początek przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej
wgłębienie, dodajemy sól oraz rozpuszczone drożdże w mleku. To
wszystko musimy zagnieść i dolewać etapami gorącą wodę do
momentu uzyskania właściwej konsystencji. Następnie wyrabiamy
nasze ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Takie ciasto należy
przykryć ściereczką. Teraz dzielimy ciasto na części. Każdą z
części musimy rozwałkować na cienkie placki. Wycinać szklanką
krążki, na każdy nakładamy po łyżeczce farszu, składamy na pół
i zlepiamy brzegi. Ostatnim etapem jest ugotowanie ich. Wrzucamy
nasze pierogi do osolonego wrzątku. Gotujemy przez około 5 minut.
Tym o to sposobem mamy smaczne i pełnowartościowe pierogi z kaszą
gryczaną oraz pieczarkami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz