Pierogi z kaszą gryczaną oraz pieczarkami.


  Kiedy pierogi leniwe czy ruskie już się nam przejedzą a smak spowszednieje to koniecznie musimy sobie urozmaicić daną dietę. Dlatego chciałbym zaproponować wam dziś przepis na pierogi z kaszą gryczaną oraz pieczarkami. Są one bardzo smaczne oraz sycące. Wiadomo, że pierogi z kaszą pod różną postacią świetnie smakują zarówno gotowane jak i smażone, wraz z cebulką albo sosem grzybowym. W tym przepisie, którym nasz farsz z kaszy gryczanej jest świetny a ciasto do pierogów wychodzi idealne.
Składniki
Na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej;
- 15 gram drożdży;
- gorąca woda;
- sól;
Na farsz:
- 1 1/2 szklanki kaszy gryczanej (ugotowanej na sypko);
- 40 dag pieczarek;
- cebula;
- olej;
  Czas na przygotowanie naszych pierogów z kaszą gryczaną i pieczarkami.
Przygotowanie zaczniemy od zrobienia farszu. Kroimy pieczarki w plasterki, smażymy je na oleju i dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy kaszę, doprawiamy solą oraz pieprzem. I to wszystko musimy mieszać.
Teraz czas na zrobienie naszego ciasta. Na początek przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól oraz rozpuszczone drożdże w mleku. To wszystko musimy zagnieść i dolewać etapami gorącą wodę do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Następnie wyrabiamy nasze ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Takie ciasto należy przykryć ściereczką. Teraz dzielimy ciasto na części. Każdą z części musimy rozwałkować na cienkie placki. Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładamy po łyżeczce farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Ostatnim etapem jest ugotowanie ich. Wrzucamy nasze pierogi do osolonego wrzątku. Gotujemy przez około 5 minut.
  Tym o to sposobem mamy smaczne i pełnowartościowe pierogi z kaszą gryczaną oraz pieczarkami. Smacznego!



Komentarze