Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym.


  To, że kasza gryczana jest zdrowa to wiem nie od dziś. Uwielbiam potrawy z kaszą gryczaną. Jej bogactwo w witaminy takie jak: B1, B2, P oraz PP, które są dobre dla układu nerwowego. Również duża ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, jak również żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Myślę, że tyle argumentów przemówi do nie jednej osoby, która nie przepada za kaszą gryczaną. Chociaż, żeby raz jej spróbować. Chciałbym dzisiaj przedstawić wam przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną oraz białym serem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- szklanka kaszy gryczanej;
- 20 dag białego sera;
- pół litra mleka;
- 3 żółtka;
- sól;
- pieprz;
  I przejdźmy do wykonania naszych pierogów z kaszą gryczaną oraz serem białym. Na początek przesiewamy na stolnicę mąkę. Robimy dołek, wbijamy żółtko i to solimy. Następnie wlewamy ciepłą wodę, zagniatamy nasze elastyczne ciasto. Potem gotujemy kaszę na mleku, mieszamy z białym serem, dwoma żółtkami i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Teraz rozwałkowujemy ciasto, wycinamy krążki, nakładamy porcje farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Na koniec nasze pierogi z kaszą oraz serem białym wrzucamy partiami do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną to je odcedzamy.
  Smacznego!



Komentarze