To, że kasza gryczana jest zdrowa to
wiem nie od dziś. Uwielbiam potrawy z kaszą gryczaną. Jej bogactwo
w witaminy takie jak: B1, B2, P oraz PP, które są dobre dla układu
nerwowego. Również duża ilość soli mineralnych, takich jak wapń,
fosfor, magnez, które podnoszą odporność, jak również żelazo,
nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Myślę, że tyle
argumentów przemówi do nie jednej osoby, która nie przepada za
kaszą gryczaną. Chociaż, żeby raz jej spróbować. Chciałbym
dzisiaj przedstawić wam przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną
oraz białym serem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- szklanka kaszy gryczanej;
- 20 dag białego sera;
- pół litra mleka;
- 3 żółtka;
- sól;
- pieprz;
I przejdźmy do wykonania naszych
pierogów z kaszą gryczaną oraz serem białym. Na początek
przesiewamy na stolnicę mąkę. Robimy dołek, wbijamy żółtko i
to solimy. Następnie wlewamy ciepłą wodę, zagniatamy nasze
elastyczne ciasto. Potem gotujemy kaszę na mleku, mieszamy z białym
serem, dwoma żółtkami i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Teraz rozwałkowujemy ciasto, wycinamy krążki, nakładamy porcje
farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Na koniec nasze pierogi z kaszą
oraz serem białym wrzucamy partiami do osolonego wrzątku. Kiedy
wypłyną to je odcedzamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz