Pierogi z owocami jagód są dość
często na stole w moim domu. Jagody wystarczy zamrozić i potem
tylko zamrożone można dodawać do pierogów. A dzisiaj chciałbym
pójść w jeszcze większe szaleństwo i zaproponować wam przepis
na pierogi z owocami jagód i serem. Składniki oraz przepis
zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- 4 szklanki pszennej mąki;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki masła (można dać
także olej);
- 2 jaja;
- 2 szklanki gorącej wody;
Nadzienie
- 20 dag jagód;
- 20 dag sera białego zmielonego (może
także być twarożek śmietankowy);
- cukier waniliowy;
- 2 łyżki cukru kryształu;
Przejdźmy do przygotowania naszych
pierogów z owocami jagód oraz serem. Na początku jagody musimy
opłukać pod strumieniem wody a potem osuszamy je na papierowych
ręcznikach. Jeżeli mamy zamrożone to tego nie musimy robić tylko
chwilę wcześniej wyciągamy, żeby rozmarzły, gdyż w tym
przepisie tak trzeba by zrobić. Mieszamy je następnie z serem
białym albo twarożkiem, cukrem waniliowym oraz cukrem. Przesiewamy
mąkę na stolnicę albo do miski. Potem dodajemy sól, masło lub
olej oraz jajo. Mieszamy to wszystko i stopniowo dodajemy gorącą
wodę. Jeżeli byłaby taka potrzeba to dodajemy trochę więcej
mąki. Wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy będzie miękkie i
elastyczne. Robimy tak przez około 5 minut. Teraz musimy rozwałkować
ciasto i szklanką, typowo do robienia pierogów, wycinamy kółka.
Kolejnym krokiem jest nałożenie po małej łyżeczce nadzienia i
zlepiamy brzegi. Ostatnim krokiem do zrobienia naszych pierogów z
owocami jagód i serem jest ich wrzucanie na wrzącą, lekko osoloną
wodę. Gotujemy je do miękkości przez około 3 minuty. Liczymy ten
czas oczywiście od momentu, kiedy ponownie zagotuję się nam woda.
Odsączamy je i polewamy roztopionym masłem lub posypujemy cukrem.
Życzę smacznych pierogów z owocami jagód oraz serem.
Komentarze
Prześlij komentarz