Pierogi z jagodami i serem.


  Pierogi z owocami jagód są dość często na stole w moim domu. Jagody wystarczy zamrozić i potem tylko zamrożone można dodawać do pierogów. A dzisiaj chciałbym pójść w jeszcze większe szaleństwo i zaproponować wam przepis na pierogi z owocami jagód i serem. Składniki oraz przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- 4 szklanki pszennej mąki;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki masła (można dać także olej);
- 2 jaja;
- 2 szklanki gorącej wody;
Nadzienie
- 20 dag jagód;
- 20 dag sera białego zmielonego (może także być twarożek śmietankowy);
- cukier waniliowy;
- 2 łyżki cukru kryształu;
  Przejdźmy do przygotowania naszych pierogów z owocami jagód oraz serem. Na początku jagody musimy opłukać pod strumieniem wody a potem osuszamy je na papierowych ręcznikach. Jeżeli mamy zamrożone to tego nie musimy robić tylko chwilę wcześniej wyciągamy, żeby rozmarzły, gdyż w tym przepisie tak trzeba by zrobić. Mieszamy je następnie z serem białym albo twarożkiem, cukrem waniliowym oraz cukrem. Przesiewamy mąkę na stolnicę albo do miski. Potem dodajemy sól, masło lub olej oraz jajo. Mieszamy to wszystko i stopniowo dodajemy gorącą wodę. Jeżeli byłaby taka potrzeba to dodajemy trochę więcej mąki. Wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy będzie miękkie i elastyczne. Robimy tak przez około 5 minut. Teraz musimy rozwałkować ciasto i szklanką, typowo do robienia pierogów, wycinamy kółka. Kolejnym krokiem jest nałożenie po małej łyżeczce nadzienia i zlepiamy brzegi. Ostatnim krokiem do zrobienia naszych pierogów z owocami jagód i serem jest ich wrzucanie na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotujemy je do miękkości przez około 3 minuty. Liczymy ten czas oczywiście od momentu, kiedy ponownie zagotuję się nam woda. Odsączamy je i polewamy roztopionym masłem lub posypujemy cukrem.
  Życzę smacznych pierogów z owocami jagód oraz serem.


Komentarze