W dzisiejszym przepisie będzie coś
mega słodkiego. Coś dla typowych łasuchów. Pierogi z owocami
truskawek w czekoladzie i w sosie truskawkowo-śmietanowym. Pierogi
te z pewnością zaskoczą nie jednego ze smakoszy. Połączenie
sosów truskawkowego ze śmietankowym jest wyśmienite ale również
można je rozdzielić. Składniki oraz przepis na pierogi z owocami
truskawek w czekoladzie zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 30 dag pszennej mąki;
- jedno jajko;
- pół szklanki letniej wody;
- cztery łyżki kakao;
- szczypta soli;
- 30 dag truskawek;
Sos
- 20 dag truskawek;
- jedna łyżka cukru;
- jedna łyżka śmietany do sosów;
Dekoracja
- dwie truskawki przecięte na pół;
- kilka listków mięty;
Czas na przygotowanie naszych pierogów
z owocami. Na początku musimy dobrze wymieszać mąkę z kakao.
Następnie dodać do tego szczyptę soli oraz jajko. Mieszamy to i zagniatamy ciasto.
Myjemy truskawki i szypułkujemy, tj. usuwamy ogonki. Następnie
ciasto musimy rozwałkować, wyciąć pierogi, ułożyć na nich
truskawki i zalepić. Teraz wrzucamy pierogi na gotującą się wodę
z odrobiną soli na około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy z
nadmiaru wody.
Czas na zrobienie sosu. Na początku oczyszczamy
truskawki i również szypułkujemy. Potem miksujemy nasze truskawki
z cukrem, a następnie przecedzamy przez sito. Ostatnim etapem jest
podgrzewanie i odparowanie do połowy objętości. Dodajemy do nich
śmietanę i znowu podgrzewamy. Jeżeli chodzi o podanie ich to
układamy pierogi na talerzu, polewamy sosem oraz dekorujemy miętą
i przeciętą truskawką.
Tak o to mamy pierogi z owocami truskawek w
czekoladzie oraz sosie śmietankowo-truskawkowym. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz