Pierogi w czekoladzie z truskawkami w sosie truskawkowo-śmietanowym.


  W dzisiejszym przepisie będzie coś mega słodkiego. Coś dla typowych łasuchów. Pierogi z owocami truskawek w czekoladzie i w sosie truskawkowo-śmietanowym. Pierogi te z pewnością zaskoczą nie jednego ze smakoszy. Połączenie sosów truskawkowego ze śmietankowym jest wyśmienite ale również można je rozdzielić. Składniki oraz przepis na pierogi z owocami truskawek w czekoladzie zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 30 dag pszennej mąki;
- jedno jajko;
- pół szklanki letniej wody;
- cztery łyżki kakao;
- szczypta soli;
- 30 dag truskawek;
Sos
- 20 dag truskawek;
- jedna łyżka cukru;
- jedna łyżka śmietany do sosów;
Dekoracja
- dwie truskawki przecięte na pół;
- kilka listków mięty;
  Czas na przygotowanie naszych pierogów z owocami. Na początku musimy dobrze wymieszać mąkę z kakao. Następnie dodać do tego szczyptę soli oraz jajko. Mieszamy to i zagniatamy ciasto. Myjemy truskawki i szypułkujemy, tj. usuwamy ogonki. Następnie ciasto musimy rozwałkować, wyciąć pierogi, ułożyć na nich truskawki i zalepić. Teraz wrzucamy pierogi na gotującą się wodę z odrobiną soli na około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy z nadmiaru wody.
  Czas na zrobienie sosu. Na początku oczyszczamy truskawki i również szypułkujemy. Potem miksujemy nasze truskawki z cukrem, a następnie przecedzamy przez sito. Ostatnim etapem jest podgrzewanie i odparowanie do połowy objętości. Dodajemy do nich śmietanę i znowu podgrzewamy. Jeżeli chodzi o podanie ich to układamy pierogi na talerzu, polewamy sosem oraz dekorujemy miętą i przeciętą truskawką.
  Tak o to mamy pierogi z owocami truskawek w czekoladzie oraz sosie śmietankowo-truskawkowym. Smacznego!



Komentarze