Pierogi to niezwykle uniwersalne danie, bez którego
trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Oprócz tradycyjnych pierogów ruskich,
pierogów z kaszą bądź kapustą, popularnością cieszą się pierogi z owocami.
Pierogi z owocami to niemal nieograniczona ilość dodatków, które możemy
dobierać wraz ze zmieniającymi się porami roku. Mogą to być truskawki, jagody,
maliny, śliwki. Możemy też wykorzystać suszone lub mrożone rodzaje tych owoców
lub wykorzystać owoce, do których dostęp mamy przez cały rok. Pierogi z owocami
możemy przygotować w wersji gotowanej, pieczonej lub smażonej. Poniżej
prezentuję przepis na pierogi z bananami z kremem czekoladowym w wersji
smażonej.
Składniki:
500 g mąki tortowej, 2 żółtka, 50 g świeżych drożdży, niepełna szklanka
ciepłego mleka, 2 łyżki cukru pudru, 50 g masła, szczypta soli, 2 banany, krem
czekoladowy, olej do smażenia
Wykonanie:
Z drożdży, mleka, cukru, soli i łyżki mąki przygotować rozczyn. Odstawić
do wyrośnięcia. Masło roztopić. Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka i rozczyn.
Wstępnie zagnieść ciasto. Następnie wlać wystudzone masło i ponownie wyrabiać,
aż masło się wchłonie.
Stolnicę obsypać lekko mąką. Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5
cm. Z ciasta wyciąć krążki. Na każdy krążek nakładać pół łyżeczki kremu czekoladowego
i półplasterek banana grubości 0,5 cm. Następnie skleić w tradycyjne pierogi.
Pierogi smażyć w głębokim oleju, tak jak pączki.
Tak przygotowane
pierogi powinny przypaść do gustu dzieciom. Można je przygotować na popołudniową
przekąskę lub na kolację.
Komentarze
Prześlij komentarz