Pierogi na słodko

Pierogi to niezwykle uniwersalne danie, bez którego trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Oprócz tradycyjnych pierogów ruskich, pierogów z kaszą bądź kapustą, popularnością cieszą się pierogi z owocami. Pierogi z owocami to niemal nieograniczona ilość dodatków, które możemy dobierać wraz ze zmieniającymi się porami roku. Mogą to być truskawki, jagody, maliny, śliwki. Możemy też wykorzystać suszone lub mrożone rodzaje tych owoców lub wykorzystać owoce, do których dostęp mamy przez cały rok. Pierogi z owocami możemy przygotować w wersji gotowanej, pieczonej lub smażonej. Poniżej prezentuję przepis na pierogi z bananami z kremem czekoladowym w wersji smażonej.

Składniki:
500 g mąki tortowej, 2 żółtka, 50 g świeżych drożdży, niepełna szklanka ciepłego mleka, 2 łyżki cukru pudru, 50 g masła, szczypta soli, 2 banany, krem czekoladowy, olej do smażenia

Wykonanie:
Z drożdży, mleka, cukru, soli i łyżki mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić. Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka i rozczyn. Wstępnie zagnieść ciasto. Następnie wlać wystudzone masło i ponownie wyrabiać, aż masło się wchłonie.
Stolnicę obsypać lekko mąką. Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 cm. Z ciasta wyciąć krążki. Na każdy krążek nakładać pół łyżeczki kremu czekoladowego i półplasterek banana grubości 0,5 cm. Następnie skleić w tradycyjne pierogi. Pierogi smażyć w głębokim oleju, tak jak pączki.

Tak przygotowane pierogi powinny przypaść do gustu dzieciom. Można je przygotować na popołudniową przekąskę lub na kolację.

Komentarze