Pieczone pierogi z kaszą

Nieodłącznym elementem polskiej kulinarnej tradycji są oczywiście pierogi. Nadziewamy je przeróżnym farszem, często też przygotowujemy pierogi z owocami, które tak uwielbiają szczególnie dzieci. Pierogi zazwyczaj robimy w formie gotowanej, ale mogą też być one smażone, czy pieczone, jak w poniższej recepturze. Prezentowane dzisiaj pierogi z kaszą nieco różnią się od tradycyjnych, tym bardziej są one godne polecenia.
Składniki:
50 dag mąki pszennej, 1 paczka drożdży instant, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 10 dag masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka.
Składniki na farsz:
20 dag kaszy jęczmiennej lub gryczanej, 1 duża cebula, olej, jajko, 25 dag twarogu, majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać drożdże, cukier, sól i wszystko razem wymieszać. Następnie dodać masło i wysiekać nożem. Dodać jajko oraz lekko podgrzane mleko, po czym zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego kulę i przykryć ściereczką, by nie obsychało.
Kaszę jęczmienną, bądź gryczaną ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno pokroić, po czym zeszklić na oleju. Do kaszy dodać zeszkloną cebulkę, jajko oraz twaróg. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować, wykroić z niego krążki, na które nakładać porcję farszu z kaszy i twarogu, następnie starannie zlepiać brzegi. Uformowane pierogi z kaszą układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim wierzch pierogów z kaszą. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.
Zapewne przygotowanie pieczonych pierogów z kaszą według przedstawionego dzisiaj przepisu jest bardziej czasochłonne, niż zrobienie tradycyjnych gotowanych pierogów z owocami, ale ich wyśmienity smak jest tego wart.

Komentarze