Przyzwyczailiśmy się nieco do naleśników z serem przygotowanych w wersji na słodko. Takie też delikatne, złociste z lekko słodkim nadzieniem, smażone na maśle naleśniki z serem są wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Lekka mąka pszenna zastąpiona mąką orkiszową. Słodkie dodatki do sera zastąpione ostrą cebulką, czosnkiem i aromatyczną bazylią. To wszystko zmienia tradycyjne naleśniki z serem w oryginalną potrawę, która smakuje zupełnie inaczej.
Proponuję wykorzystać poniższy przepis i skosztować orkiszowych naleśników z serem przygotowanych bardziej na ostro.
Składniki na nadzienie:
250 g białego sera, 1 jajko, ½ małej cebuli, 2 ząbki czosnku, kilka listków świeżej bazylii, pieprz, sól.
Przygotowanie nadzienia:
W miseczce dokładnie rozetrzeć biały ser. Cebulkę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, bazylię posiekać. Cebulę, czosnek, bazylię oraz jajko dodać do sera i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Składniki na naleśniki:
120 g mąki orkiszowej o dowolnym typie, 2 jajka, 300 ml mleka, 25 g roztopionego masła, szczypta soli
Przygotowanie naleśników z serem:
Do naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, wbić całe jajka i stopniowo wlewać mleko. Miksować składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec miksowania dodać jeszcze roztopione i przestudzone masło, miksując jeszcze przez chwilkę. Następnie ciasto odstawić na około 30 minut, wtedy nieco zgęstnieje. Na patelnię dać odrobinę oleju, można też smażyć naleśniki bez tłuszczu na teflonowej powierzchni. Na mocno rozgrzaną patelnię łyżką wazową wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Na połowę naleśnikowego placka nakładać porcję serowego nadzienia, złożyć na pół, a następnie jeszcze na pół na tak zwaną chusteczkę.
Tak przygotowane naleśniki z serem doskonale smakują podgrzane na klarowanym maśle lub oleju roślinnym, kiedy lekko się zrumienią są rewelacyjne.
Proponuję wykorzystać poniższy przepis i skosztować orkiszowych naleśników z serem przygotowanych bardziej na ostro.
Składniki na nadzienie:
250 g białego sera, 1 jajko, ½ małej cebuli, 2 ząbki czosnku, kilka listków świeżej bazylii, pieprz, sól.
Przygotowanie nadzienia:
W miseczce dokładnie rozetrzeć biały ser. Cebulkę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, bazylię posiekać. Cebulę, czosnek, bazylię oraz jajko dodać do sera i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Składniki na naleśniki:
120 g mąki orkiszowej o dowolnym typie, 2 jajka, 300 ml mleka, 25 g roztopionego masła, szczypta soli
Przygotowanie naleśników z serem:
Do naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, wbić całe jajka i stopniowo wlewać mleko. Miksować składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec miksowania dodać jeszcze roztopione i przestudzone masło, miksując jeszcze przez chwilkę. Następnie ciasto odstawić na około 30 minut, wtedy nieco zgęstnieje. Na patelnię dać odrobinę oleju, można też smażyć naleśniki bez tłuszczu na teflonowej powierzchni. Na mocno rozgrzaną patelnię łyżką wazową wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Na połowę naleśnikowego placka nakładać porcję serowego nadzienia, złożyć na pół, a następnie jeszcze na pół na tak zwaną chusteczkę.
Tak przygotowane naleśniki z serem doskonale smakują podgrzane na klarowanym maśle lub oleju roślinnym, kiedy lekko się zrumienią są rewelacyjne.
Komentarze
Prześlij komentarz