Naleśniki z serem na słodką przekąskę

Brak pomysłu na drugie śniadanie lub popołudniowy deser? Naleśniki z serem powinny rozwiązać ten problem, zwłaszcza że możliwości ich przygotowania jest bardzo dużo. Naleśniki z serem możemy przygotować lub zakupić w najbardziej tradycyjnej wersji bądź pokusić się o podanie ich w nieco zmienionej postaci. Poniżej prezentuję przepis na czekoladowe naleśniki z serem ricotta z bananem w środku.

Składniki na 3 naleśniki:
0,5 szklanki mleka, 20 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 jajko, około 80 g mąki, szczypta soli, 1 – 2 łyżki wody gazowanej, 1 – 2 łyżki cukru, serek ricotta, 3 banany, sok z połowy cytryny

Wykonanie:
W podgrzanym mleku rozpuścić czekoladę, dodać cukier, następnie olej kokosowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostudzenia.
Jajko rozdzielić. Białko ubić na pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtko i stopniowo połączyć z mąką, mlekiem i wodą gazowaną. Powinna wyjść jednolita, lekko lejąca się masa – jeśli jest za rzadka, dodać odrobinę mąki, jeśli za gęsta, wody. Odstawić na około 10 minut. Po tym czasie, ciasto równomiernie rozlewać na suchej patelni do naleśników i usmażyć z obu stron.
Banany skropić sokiem z cytryny. Usmażone naleśniki posmarować serkiem ricotta. Na każdym ułożyć banana i zwinąć w rulon. Podawać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki.

Naleśniki z serem, niezależnie od sposobu ich podania, to treściwy deser, który doda nam energii na cały dzień. Lubiane przez dzieci i dorosłych, od lat są częścią naszej kulinarnej tradycji.

Komentarze