Brak pomysłu na drugie śniadanie lub popołudniowy
deser? Naleśniki z serem powinny rozwiązać ten problem, zwłaszcza że możliwości
ich przygotowania jest bardzo dużo. Naleśniki z serem możemy przygotować
lub zakupić w najbardziej tradycyjnej wersji bądź pokusić się o podanie
ich w nieco zmienionej postaci. Poniżej prezentuję przepis na czekoladowe
naleśniki z serem ricotta z bananem w środku.
Składniki na 3 naleśniki:
0,5 szklanki mleka, 20 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju kokosowego, 1
jajko, około 80 g mąki, szczypta soli, 1 – 2 łyżki wody gazowanej, 1 – 2 łyżki
cukru, serek ricotta, 3 banany, sok z połowy cytryny
Wykonanie:
W podgrzanym mleku rozpuścić czekoladę, dodać cukier, następnie olej
kokosowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostudzenia.
Jajko rozdzielić. Białko ubić na pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtko i
stopniowo połączyć z mąką, mlekiem i wodą gazowaną. Powinna wyjść jednolita,
lekko lejąca się masa – jeśli jest za rzadka, dodać odrobinę mąki, jeśli za
gęsta, wody. Odstawić na około 10 minut. Po tym czasie, ciasto równomiernie
rozlewać na suchej patelni do naleśników i usmażyć z obu stron.
Banany skropić sokiem z cytryny. Usmażone naleśniki posmarować serkiem ricotta.
Na każdym ułożyć banana i zwinąć w rulon. Podawać w całości lub pokrojone na
mniejsze kawałki.
Naleśniki z
serem, niezależnie od sposobu ich podania, to treściwy deser, który doda nam
energii na cały dzień. Lubiane przez dzieci i dorosłych, od lat są częścią
naszej kulinarnej tradycji.
Komentarze
Prześlij komentarz