Serialu o mini pączkach ciąg dalszy. I nic w tym dziwnego,
gdyż mamy do czynienia z wyjątkową słodkością. Mini pączki w porównaniu do
swych większych kuzynów są bardziej urokliwe. Nie na darmo ktoś kiedyś
powiedział, że „małe jest piękne”. Dlatego nie przedłużając już prezentuję
propozycje na mini pączki z wisienką koktajlową i charakterystycznym ogonkiem
na wierzchu.
Składniki:
250 g mąki, 40 g drożdży, 1/4 kostki masła, 1/4 szklanki mleka, 4 żółtka,
1/2 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki słodkiej
śmietanki, słoik wisienek koktajlowych, tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i mąki. Połączyć z ciepłym mlekiem i
wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i
odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć na parze z połową cukru pudru i cukrem
waniliowym. Do miski przesiać mąkę, wlać lekko podgrzaną śmietanę i ubite
żółtka. Zmiksować. Dodać wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiać tak długo, aż
przestanie się lepić do rąk. Na koniec wlać przestudzone masło i dokładnie
wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto podzielić na 3 – 4 porcje. Uformować wałki, pokroić w
plastry. Na każdym plasterku ułożyć osączoną wisienkę. Zlepić ciasto w kulki,
ogonki pozostawiając na zewnątrz.
Pączki smażyć na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu osączyć pączki na
papierowej serwetce. Na koniec posypać je resztą cukru pudru.
I to by było na tyle w dzisiejszym odcinku o mini
pączkach. Myślę, że historia tych wyjątkowych kuleczek się nie skończy, a
znając twórczość cukierników, to jeszcze o nich usłyszymy.
Komentarze
Prześlij komentarz