Mini pączki z wisienką

Serialu o mini pączkach ciąg dalszy. I nic w tym dziwnego, gdyż mamy do czynienia z wyjątkową słodkością. Mini pączki w porównaniu do swych większych kuzynów są bardziej urokliwe. Nie na darmo ktoś kiedyś powiedział, że „małe jest piękne”. Dlatego nie przedłużając już prezentuję propozycje na mini pączki z wisienką koktajlową i charakterystycznym ogonkiem na wierzchu.

Składniki:
250 g mąki, 40 g drożdży, 1/4 kostki masła, 1/4 szklanki mleka, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, słoik wisienek koktajlowych, tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i mąki. Połączyć z ciepłym mlekiem i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć na parze z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę, wlać lekko podgrzaną śmietanę i ubite żółtka. Zmiksować. Dodać wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiać tak długo, aż przestanie się lepić do rąk. Na koniec wlać przestudzone masło i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto podzielić na 3 – 4 porcje. Uformować wałki, pokroić w plastry. Na każdym plasterku ułożyć osączoną wisienkę. Zlepić ciasto w kulki, ogonki pozostawiając na zewnątrz.
Pączki smażyć na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu osączyć pączki na papierowej serwetce. Na koniec posypać je resztą cukru pudru.

I to by było na tyle w dzisiejszym odcinku o mini pączkach. Myślę, że historia tych wyjątkowych kuleczek się nie skończy, a znając twórczość cukierników, to jeszcze o nich usłyszymy.

Komentarze