Domowy chleb przyszłości pełen witamin i mikroelementów

Chlebem przyszłości możemy nazwać właściwie każdy nieco innowacyjny bochenek. Współcześnie powstające coraz to nowsze receptury pieczywa sprawiają, że każdy domowy piekarz ma jakiś swój chleb przyszłości. Piekarnie również oferują swoim klientom wspaniałe bochenki chleba przyszłości, które z pewnością w różnych piekarniach, choć mają taką samą nazwę przygotowywane są według różnych receptur. Myślę, więc że nie ma jednego charakterystycznego chleba przyszłości, który wszędzie byłby taki sam. Niech, zatem dzisiejszym chlebem przyszłości będzie piękny razowy bochenek z dodatkiem miodu i kiełków pszenicy.
Składniki:
15 dag kiełków pszenicy, 6 dag drożdży, 2 łyżki soli, 6 łyżek miodu, 4 dag masła, 1 kg razowej mąki pszennej
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć w ¼ litra letniej wody, następnie dodać sól, miód, roztopione masło, ¼ litra wody oraz połowę przesianej mąki. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie do podrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, kiełki pszenicy i ¼ litra wody. Dokładnie wyrobić ciasto, po czym pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie z ciasta zagnieść 2 bochenki, a ich wierzchy naciąć nożem na krzyż i posmarować wodą. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Aby zapobiec wysychaniu chleba przyszłości w czasie jego pieczenia należy wstawić do piekarnika żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia
Razowy chleb z kiełkami pszenicy, nazwany chlebem przyszłości to wypiek pełen witamin i mikroelementów, który powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach zarówno obecnie, jak i w przyszłości.

Komentarze