Dziś pora na kolejny odcinek serii o pomysłach na
własny chleb przyszłości. Moda na domowe pieczywo trwa w najlepsze i każdy
miłośnik domowego pieczenia ma w swoich sekretnych zbiorach coś wyjątkowego,
czyli taki własny chleb przyszłości. Poniżej prezentuję przepis na chleb
pszenny pełnoziarnisty z niewielkim dodatkiem mąki sojowej. Czy ów chleb może
być chlebem przyszłości? Tego nie wiem, ale myślę, że warto taki przepis
wypróbować.
Składniki:
700 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 25 g mąki sojowej, 25 g świeżych
drożdży, 430 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Drożdże i mąkę sojową dokładnie rozmieszać w 150 ml ciepłej wody.
Odstawić do momentu, aż mieszanina zacznie się pienić. Część mąki pszennej
wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże, a następnie resztę mąki i stopniowo
wody. Dokładnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą). Na oprószonej mąką
stolnicy wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagniecione ciasto
pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto
ponownie wyrabiać przez kilka minut, następnie uformować dwa bochenki.
Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem. Umieścić na niej chleby,
posmarować je wodą i naciąć w kilku miejscach i po kilku minutach wstawić
do piekarnika. Do piekarnika należy też wstawić naczynie z wodą. Chleby piec w
temperaturze 220 stopni przez 35 – 40 minut.
Na niniejszym
blogu można odnaleźć kilka ciekawych propozycji na chleb przyszłości.
Korzystając z dostępności przepisów, warto pokusić się o domowy wypiek chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz