Chleb pszenny pełnoziarnisty

Dziś pora na kolejny odcinek serii o pomysłach na własny chleb przyszłości. Moda na domowe pieczywo trwa w najlepsze i każdy miłośnik domowego pieczenia ma w swoich sekretnych zbiorach coś wyjątkowego, czyli taki własny chleb przyszłości. Poniżej prezentuję przepis na chleb pszenny pełnoziarnisty z niewielkim dodatkiem mąki sojowej. Czy ów chleb może być chlebem przyszłości? Tego nie wiem, ale myślę, że warto taki przepis wypróbować.

Składniki:
700 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 25 g mąki sojowej, 25 g świeżych drożdży, 430 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:
Drożdże i mąkę sojową dokładnie rozmieszać w 150 ml ciepłej wody. Odstawić do momentu, aż mieszanina zacznie się pienić. Część mąki pszennej wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże, a następnie resztę mąki i stopniowo wody. Dokładnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą). Na oprószonej mąką stolnicy wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagniecione ciasto pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać przez kilka minut, następnie uformować dwa bochenki.
Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem. Umieścić na niej chleby, posmarować je wodą i naciąć w kilku miejscach i po kilku minutach wstawić do piekarnika. Do piekarnika należy też wstawić naczynie z wodą. Chleby piec w temperaturze 220 stopni przez 35 – 40 minut.

Na niniejszym blogu można odnaleźć kilka ciekawych propozycji na chleb przyszłości. Korzystając z dostępności przepisów, warto pokusić się o domowy wypiek chleba.

Komentarze