Złociste naleśniki, smaczne nadzienie i chrupiąca panierka, jednym słowem znakomite krokiety. Te tradycyjne z kiszoną kapustą i grzybami podawane są w wielu domach na wigilię. O tej porze roku można dla odmiany przygotować nadzienie do krokietów z kiszonej kapusty, lecz z dodatkiem boczku.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka, 1 szklanka przegotowanej zimnej wody, 1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżka oleju, szczypta soli
Przygotowanie naleśników:
Do garnka wlać mleko, wodę i olej. Następnie wbić jajka i wsypać mąkę oraz odrobinę soli. Wszystkie produkty wymieszać mikserem na jednolite, gładkie ciasto. Na rozgrzaną patelnię dać odrobinę oleju, po czym wlać łyżką wazową porcje ciasta rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Każdy naleśnik smażyć z obu stron na złoty kolor i układać na płaskim talerzu.
Składniki na nadzienie:
1 kg kiszonej kapusty, 1 duża cebula, 30 dag wędzonego boczku, sól i pieprz
Przygotowanie nadzienia:
Kapustę zalać wodą i obgotować. Następnie odcedzić, przestudzić, odcisnąć i posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na dużą patelnię dać boczek, (jeżeli jest zbyt chudy to należy dać również trochę tłuszczu, smalcu lub oleju) Lekko podpiec boczek, dosypać cebulkę i chwilę smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać kapustę, doprawić pieprzem i solą. Wszystko dobrze wymieszać i razem wysmażyć.
Przygotowanie krokietów:
Na każdy placek naleśnikowy nałożyć porcję nadzienia, złożyć dwa boki do środka i zwinąć w rulon formując krokieta.
W miseczce rozmącić 2 jajka, w drugiej miseczce przygotować bułkę tartą. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Krokiety pojedynczo obtaczać najpierw w jajku a następnie w bułce tartej i kłaść na patelnię z tłuszczem. Smażyć do zrumienienia z wszystkich stron.
Krokiety z kiszoną kapustą i boczkiem smakują rewelacyjnie podane ciepłe z barszczem czerwonym niezależnie od pory roku.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka, 1 szklanka przegotowanej zimnej wody, 1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżka oleju, szczypta soli
Przygotowanie naleśników:
Do garnka wlać mleko, wodę i olej. Następnie wbić jajka i wsypać mąkę oraz odrobinę soli. Wszystkie produkty wymieszać mikserem na jednolite, gładkie ciasto. Na rozgrzaną patelnię dać odrobinę oleju, po czym wlać łyżką wazową porcje ciasta rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Każdy naleśnik smażyć z obu stron na złoty kolor i układać na płaskim talerzu.
Składniki na nadzienie:
1 kg kiszonej kapusty, 1 duża cebula, 30 dag wędzonego boczku, sól i pieprz
Przygotowanie nadzienia:
Kapustę zalać wodą i obgotować. Następnie odcedzić, przestudzić, odcisnąć i posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na dużą patelnię dać boczek, (jeżeli jest zbyt chudy to należy dać również trochę tłuszczu, smalcu lub oleju) Lekko podpiec boczek, dosypać cebulkę i chwilę smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać kapustę, doprawić pieprzem i solą. Wszystko dobrze wymieszać i razem wysmażyć.
Przygotowanie krokietów:
Na każdy placek naleśnikowy nałożyć porcję nadzienia, złożyć dwa boki do środka i zwinąć w rulon formując krokieta.
W miseczce rozmącić 2 jajka, w drugiej miseczce przygotować bułkę tartą. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Krokiety pojedynczo obtaczać najpierw w jajku a następnie w bułce tartej i kłaść na patelnię z tłuszczem. Smażyć do zrumienienia z wszystkich stron.
Krokiety z kiszoną kapustą i boczkiem smakują rewelacyjnie podane ciepłe z barszczem czerwonym niezależnie od pory roku.
Komentarze
Prześlij komentarz