Ziemniaczane mini pączki

Po wielkanocnych smakołykach macie może ochotę przygotować jakąś zupełnie inną, małą słodką przekąskę? Moją dzisiejszą propozycją będą ziemniaczane mini pączki. Nieco różniące się od tradycyjnych pączków, bo z dodatkiem ziemniaków, no i znacznie mniejsze. Warto skorzystać z poniższego przepisu i przygotować małe, ale bardzo smaczne mini pączki ziemniaczane.
Składniki:
50 dag mąki pszennej, 50 dag ziemniaków, 5 dag drożdży, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 15 dag masła, 3 jajka, olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania mini pączków
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Na ziemniaki pokruszyć drożdże, posypać cukrem zwykłym oraz waniliowym, przesiać mąkę. Następnie wlać wcześniej roztopione i przestudzone masło oraz wbić jajka. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Wszystkie te składniki wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dłonią należy odrywać malutkie cząstki ciasta i formować okrągłe mini pączki. Można też wcześniej delikatnie posmarować dłonie olejem, by podczas formowania mini pączków ciasto się do nich nie lepiło. Uformowane pączusie układać na tacy lekko oprószonej mąką do ponownego ich podrośnięcia na około 15 minut. W głębokim naczyniu podgrzać olej lub smalec. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucać po kilka mini pączków i smażyć na złoty kolor obracając je w trakcie smażenia. Po wyjęciu z tłuszczu należy układać je na tacy wyłożonej papierowym ręcznikiem, by obciekły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone mini pączki posypać cukrem pudrem, do którego można też dosypać cukier waniliowy.
Małe, smaczne mini pączki ziemniaczane będą znakomitą odmianą po wielkanocnych wspaniałych wypiekach.

Komentarze