W tym przepisie zamieszczam precle,
które robi się je bardzo szybko i wystarczy je tylko włożyć do
piekarnika, bez wcześniejszego gotowania. Jest to prosty i
niewymagający wiele przepis. Dlatego na takie precle warto poświęcić
ten czas i delektować się potem wspaniałym efektem. Zapraszam.
Składniki:
- półtorej szklanki letniej wody;
- 25 g świeżych drożdży;
- jedna łyżka cukru;
- jedna łyżeczka soli;
- ok. cztery szklanki mąki (można
dodać po połowie mąki zwykłej i pełnoziarnistej);
- jedno większe jajo roztrzepane z
odrobiną mleka;
- sól (ewentualnie cukier do
posypania, zależy to od naszego gustu);
Pora przejść do wykonania naszych
pieczonych precli. Zasypujemy drożdże cukrem, zalewamy ciepłą
wodą i to mieszamy aż się rozpuści. Teraz do dużej miski
wsypujemy trzy szklanki mąki z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy i
zagniatamy ciasto. Potem dosypujemy ostatnią szklankę mąki
pamiętając, że ciasto musi wyjść gęste, ścisłe i elastyczne.
Kiedy mamy już gotowe ciasto to musimy je delikatnie rozwałkować i
pokroić nożem na około dwanaście, może być mniej, mniej więcej
równych kawałków. Z każdym kawałkiem musimy się obejść tak,
żeby zrolować, aż powstanie długi wężowaty kształt, najlepiej
najcieniej jak to da radę. Teraz formujemy z ciasta precle. Moczymy
precle w roztrzepanym jajku. Kładziemy na blaszce, wcześniej
wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą lub cukrem. Na
koniec pieczemy je przez około dziesięć minut w temperaturze 220
stopni Celsjusza, a potem przez około pięć minut na funkcji grill.
Zwracajmy uwagę podczas pieczenia, żeby precle się nie przypaliły.
Kiedy one nam się upieką to je przestudzamy.
W ten oto sposób mamy
przepyszne, szybkie i pieczone precle. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz