Wypiekane precle.


  W tym przepisie zamieszczam precle, które robi się je bardzo szybko i wystarczy je tylko włożyć do piekarnika, bez wcześniejszego gotowania. Jest to prosty i niewymagający wiele przepis. Dlatego na takie precle warto poświęcić ten czas i delektować się potem wspaniałym efektem. Zapraszam.
Składniki:
- półtorej szklanki letniej wody;
- 25 g świeżych drożdży;
- jedna łyżka cukru;
- jedna łyżeczka soli;
- ok. cztery szklanki mąki (można dodać po połowie mąki zwykłej i pełnoziarnistej);
- jedno większe jajo roztrzepane z odrobiną mleka;
- sól (ewentualnie cukier do posypania, zależy to od naszego gustu);
  Pora przejść do wykonania naszych pieczonych precli. Zasypujemy drożdże cukrem, zalewamy ciepłą wodą i to mieszamy aż się rozpuści. Teraz do dużej miski wsypujemy trzy szklanki mąki z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Potem dosypujemy ostatnią szklankę mąki pamiętając, że ciasto musi wyjść gęste, ścisłe i elastyczne. Kiedy mamy już gotowe ciasto to musimy je delikatnie rozwałkować i pokroić nożem na około dwanaście, może być mniej, mniej więcej równych kawałków. Z każdym kawałkiem musimy się obejść tak, żeby zrolować, aż powstanie długi wężowaty kształt, najlepiej najcieniej jak to da radę. Teraz formujemy z ciasta precle. Moczymy precle w roztrzepanym jajku. Kładziemy na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą lub cukrem. Na koniec pieczemy je przez około dziesięć minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a potem przez około pięć minut na funkcji grill. Zwracajmy uwagę podczas pieczenia, żeby precle się nie przypaliły. Kiedy one nam się upieką to je przestudzamy.
  W ten oto sposób mamy przepyszne, szybkie i pieczone precle. Smacznego!


Komentarze