Setki przepisów i modyfikacji, idealny na każdą
okazję. Taki opis może pasować tylko do sernika z rodzynkami. Wypiek ten, mimo
iż na przestrzeni lat powstało mnóstwo innych ciekawych ciast, wciąż ma wiele
dobrego do zaoferowania. Sernik z rodzynkami łączy tradycję z nowoczesnymi
trendami i można mieć dużą pewność, że w kolejnych latach jego popularność nie
zmaleje.
Składniki na ciasto:
3 duże jaja, 100 g cukru, 120 g margaryny, 100 g mąki pszennej, 50 g mąki
ziemniaczanej, 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na masę serową:
1 kg sera mielonego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 120 g margaryny, 6
jaj, 100 g rodzynek, esencja waniliowa, 250 g cukru
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiać do miski. Następnie dosypać mąkę ziemniaczaną oraz
cukier. Do mąk dodać posiekaną margarynę, rozkłócone jajka i łyżkę śmietany.
Ciasto zagnieść i po kawałku wylepić nim spód formy. Wstawić je na około 15 –
20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni.
W tym czasie przygotować masę. Masło ucierać z cukrem i nie przerywając
czynności, dodawać po jednym żółtku. Po chwili dołożyć po łyżce twarogu oraz
budyniu, po czym połączyć całość z rodzynkami i esencją waniliową. Na
koniec delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.
Masę rozłożyć na upieczonym spodzie, po czym dokładnie wyrównać. Sernik
wstawić do piekarnika z temperaturą 180 stopni. Piec 55 – 60 minut. Studzić
przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Tak prezentuje
się kolejny przepis na sernik z rodzynkami. Z pewnością nie jest on ostatnim,
jaki pojawił się na niniejszym blogu. Jednak w przypadku przepisów na to
ciasto, nie można powiedzieć, że co za dużo to nie zdrowo.
Komentarze
Prześlij komentarz