W bogatej ofercie Nowej Piekarni z Łukowa, można
odnaleźć kilka ciekawych przekąsek. Jedną z nich jest drożdżówka zwana
kapuśniaczkiem. Drożdżówka kapuśniaczek pakowana, to jedna z opcji zakupienia
tego przysmaku. Drożdżówka kapuśniaczek pakowana, to idealna przekąska na
rowerowe wojaże lub spacery po górach. Kto nie ma możliwości zakupu tego
przysmaku, może skorzystać z przepisów udostępnionych na niniejszym blogu.
Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej, 100 g grzybów suszonych, 3 średnie cebule, sól,
pieprz, 50 g masła, olej do smażenia
Składniki na ciasto:
500 g mąki, 300 ml mleka, 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżki cukru, 60 g
masła, 2 jajka, 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Przygotować farsz. Kapustę kiszoną przepłukać, zalać wodą i ugotować do
miękkości. Jeżeli jest mocno kwaśna, to w trakcie gotowania zmienić wodę.
Kapustę odcedzić, przestudzić, następnie odcisnąć z wody i pokroić.
Grzyby namoczyć (można je pozostawić na noc). Ugotować do miękkości.
Odcedzić, wystudzić i drobno pokroić.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
Kapustę, grzyby i cebulę przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i
wymieszać.
Przygotować ciasto. Drożdże rozpuścić z połową mleka i odstawić na 5
minut. Masło roztopić i połączyć z pozostałym mlekiem, cukrem i jajkami.
Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej drożdże i mleko z masłem. Ciasto zagniatać
około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na rozmiar dużej
blachy do pieczenia i przeciąć ją na pół. Na każdej połowie ciasta ułożyć
1/4 farszu. Ciasto zwinąć w rulonik wzdłuż dłuższych boków. Utworzony wałek
pokroić na niewielkie kapuśniaczki. Podobnie przygotować drugą część ciasta.
Kapuśniaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
ciasta posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 210 stopni przez
około 18 – 20 minut.
Pyszne ciasto
drożdżowe, kapuściany farsz i nutka suszonych grzybów, to ciekawy pomysł na
przekąskę bez dużej ilości cukru.
Komentarze
Prześlij komentarz