Brak pomysłu na przekąskę w szkole lub pracy? Ten
problem przestanie istnieć w momencie, gdy przypomnimy sobie o preclach. Szeroki
wybór precli sprawia, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Drożdżowy
precel z makiem, sezamem bądź, tak jak z Nowej Piekarni z Łukowa,
obsypany wiórkami kokosowymi, to również idealna przekąska na podwieczorek.
Poniżej prezentuję przepis na precle z sezamem.
Składniki:
Ciasto: 1,5 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 g drożdży,
500 g mąki pszennej, 1 łyżka masła
1,5 l wody do gotowania, 1 łyżeczka sody, 1 jajko, sezam
Wykonanie:
Połowę wody podgrzać. Dodać do niej sól, cukier, drożdże oraz taką ilość
mąki, by rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać masło oraz wyrośnięty
rozczyn. Całość wyrabiać przez 10 – 15 minut, dolewając pozostałą wodę. Gdy
ciasto będzie gładkie, uformować z niego kulę i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić, a następnie
podzielić na około 15 części. Z każdej części uformować wałek o długości 30 –
40 cm (delikatnie grubszy w środkowej części). Z gotowych wałków uformować
precle.
Wodę zagotować z dodatkiem sody. Wrzucać do niej precle i gotować przez
około 30 sekund. Ugotowane precle przełożyć na blachę, posmarować roztrzepanym
jakiem, a następnie posypać sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 –
20 minut. Upieczone precle wystudzić na kuchennej kratce.
Podobne precle można przygotować w wersji na słodko.
Wówczas w rondelku należy roztopić masło i dodać do niego cukier wymieszany z
cynamonem. Powstałą masą smarować upieczone precle. Przepis na słodkiego precla
z musem jabłkowym można odnaleźć na niniejszym blogu.
Komentarze
Prześlij komentarz