Po mini pączkach z nadzieniem przyszedł czas na mini
pączki, ale bez nadzienia. Są one tak samo smakowite jak te z dodatkiem
marmolady różanej, migdałów i dżemu morelowego lub wisienki. Głównym
składnikiem prezentowanych pączków jest mąka orkiszowa, bardziej wartościowa
niż zwykła mąka pszenna. Mini pączki z pomarańczową nutą, to doskonała słodka
przekąska nie tylko na tłusty czwartek.
Składniki:
500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 4 żółtka, 50 g drożdży, 250 ml
ciepłego mleka, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru waniliowego, 85 g masła, sok
i skórka starta z 1 pomarańczy, olej rzepakowy do smażenia, 1 i 1/2 łyżki
spirytusu
Wykonanie:
Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Dodać
2 łyżki mąki. Wymieszać, aby nie było grudek. Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na około 20 minut.
W dużej misce połączyć resztę mąki i cukru, sól, rozczyn, żółtka,
roztopione wcześniej masło, spirytus oraz skórkę i sok z pomarańczy. Całość
dokładnie wyrobić. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni, przykryć je
ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować mini pączki wielkości orzecha włoskiego.
Pączki ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Pączki smażyć w garnku na głębokim i rozgrzanym oleju. Ważne, aby
temperatura oleju nie była ani za niska, ani też za wysoka. Pączki wrzucać
partiami po około 8 sztuk, aby temperatura oleju nie spadła. Smażyć pod
przykryciem. Gdy pączki się zarumienią (po około 4 minutach), obrócić je i
smażyć już bez przykrycia kolejne 4 minuty. Wykładać je na ręcznik papierowy.
Aby wzbogacić
smak mini pączków i upiększyć ich wygląd, możemy ich wierzch udekorować lukrem
i podprażonymi orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką z pomarańczy. Miłego
wiosennego pączkowania.
Komentarze
Prześlij komentarz