Orkiszowe mini pączki

Po mini pączkach z nadzieniem przyszedł czas na mini pączki, ale bez nadzienia. Są one tak samo smakowite jak te z dodatkiem marmolady różanej, migdałów i dżemu morelowego lub wisienki. Głównym składnikiem prezentowanych pączków jest mąka orkiszowa, bardziej wartościowa niż zwykła mąka pszenna. Mini pączki z pomarańczową nutą, to doskonała słodka przekąska nie tylko na tłusty czwartek.

Składniki:
500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 4 żółtka, 50 g drożdży, 250 ml ciepłego mleka, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru waniliowego, 85 g masła, sok i skórka starta z 1 pomarańczy, olej rzepakowy do smażenia, 1 i 1/2 łyżki spirytusu

Wykonanie:
Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać, aby nie było grudek. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W dużej misce połączyć resztę mąki i cukru, sól, rozczyn, żółtka, roztopione wcześniej masło, spirytus oraz skórkę i sok z pomarańczy. Całość dokładnie wyrobić. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni, przykryć je ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować mini pączki wielkości orzecha włoskiego. Pączki ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Pączki smażyć w garnku na głębokim i rozgrzanym oleju. Ważne, aby temperatura oleju nie była ani za niska, ani też za wysoka. Pączki wrzucać partiami po około 8 sztuk, aby temperatura oleju nie spadła. Smażyć pod przykryciem. Gdy pączki się zarumienią (po około 4 minutach), obrócić je i smażyć już bez przykrycia kolejne 4 minuty. Wykładać je na ręcznik papierowy.

Aby wzbogacić smak mini pączków i upiększyć ich wygląd, możemy ich wierzch udekorować lukrem i podprażonymi orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką z pomarańczy. Miłego wiosennego pączkowania.

Komentarze