Po okresie, w którym dominowały tradycyjne ciasta i
torty, warto pokusić się o przygotowanie innych słodkości. Na bazie ciasta drożdżowego
możemy przygotować drożdżowe bułeczki, pyszne pączki lub słodkie precle. W tym
przypadku wybór padł na pączki, a konkretnie na mini pączki. Mini pączki możemy
przygotować bez nadzienia, polane lukrem lub czekoladą albo, tak jak w
poniższym przepisie, z nadzieniem różanym lub pomarańczowym.
Składniki na mini pączki:
500 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 4 żółtka, 3
łyżki cukru, marmolada różana lub pomarańczowa, 1 kg smalcu lub 1 l oleju do
smażenia
Składniki na lukier:
200 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka gorącej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać. W mleku rozpuścić drożdże,
a następnie wlać do mąki. Następnie dodać cukier i żółtka. Składniki wymieszać
do ich połączenia. Jeśli ciasto okaże się za suche, wlać więcej mleka. Ciasto
wyrabiać około 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na 90 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Okrągłym
naczyniem o średnicy 4 cm wykrawać pączki. Na środek każdego nakładać
marmoladę i zlepiać. Pączki odstawić na 20 minut.
Tłuszcz powoli rozgrzać w rondlu. Wkładać pączki i smażyć z każdej strony
na złoty kolor. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z
nadmiaru tłuszczu.
Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać energicznie z wodą i sokiem z
cytryny (powinien być nie za gęsty i nie za rzadki). Lukrem polać pączki.
Ciekawy smak i
wyjątkowy urok - tak w skrócie można określić mini pączki. Mini pączki,
niezależnie od wybranego przepisu, są idealnym sposobem na spędzenie
słodkiego popołudnia dla całej rodziny.
Komentarze
Prześlij komentarz