Zapraszam dzisiaj was do przepisu na
mini pączki w pudrze z serkiem homogenizowanym. Owe pączki nie
muszą być wyrabiane, potem nie potrzebują czasu, żeby wyrosnąć
a na koniec nie musimy czekać. Zapewniam was, że można zrobić
takie pączki. Inaczej nazywane są te pączki jako angielskie,
nazywane także oberwańcami. Pewnie nie skłamalibyśmy jakbyśmy
postawili tezę, że pamiętają one czasy naszych babć. Czas, który
poświęcimy na całe przygotowanie oraz ujęcie z pieczeniem całej
porcji to około trzydzieści minut. Smak pączków małych z pudrem
jest mocno podobny do serowych oponek. A pączki te są delikatne,
waniliowe oraz przepyszne. I zapraszam was tradycyjnie poniżej
składniki oraz przygotowanie.
Składniki:
- 30 dag homogenizowanego serka o smaku
waniliowym;
- 1 1/2 szklanki mąki;
- 3 jaja;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- olej do smażenia;
- cukier puder (jako posypka);
Muszę tutaj na początku napomnieć,
że powstają one poprzez wlanie łyżeczki ciasta na gorący olej, a
co za tym idzie mają nieregularne kształty. Nic na to nie możemy
poradzić, no chyba że tylko je zjeść. A naszym pierwszym krokiem
będzie rozgrzanie oleju w nie za dużym garnku albo może być
głęboka patelnia. Tak na oko tego oleju musi być go na 4-5cm.
Trzeba pamiętać, żeby nie był za zimny, ponieważ pączki nie
chłoną tłuszczu. Teraz roztrzepujemy jajka, można mikserem razem
z cukrem wanilinowym. Potem dorzucamy serek i miksujemy jeszcze raz.
Etapami dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Nasza masa musi
być gęsta. Ciasto nakładamy nie za dużą łyżeczką i przy
pomocy drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Na tym etapie
trzeba obsmażyć z dwóch stron. Jeżeli będzie miejsce w garnku
lub patelni to pączki będą się same przekręcać, aż będą mieć
złoto-brązowy kolor. Na koniec wyciągamy łyżką cedzakową na
papierowy ręcznik do odsączenia.
Tym o to sposobem mamy mini pączki
w pudrze z serkiem homogenizowanym, a które najlepiej smakują
posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz