Krokiety to niezwykle uniwersalne danie. Podaje się je
w trakcie domowych obiadów, a także podczas większych przyjęć i na przeróżnych
zabawach. Najczęściej podawane są krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z
soczewicą, ze szpinakiem lub z serem i pieczarkami. Niemniej smaczne są również
krokiety ziemniaczane, które możemy przygotować według podanego poniżej
przepisu. Danie dla 4 osób.
Składniki na krokiety:
7 ziemniaków, 2,5 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, opcjonalnie 2-3 ząbki
czosnku i koperek
Składniki na sos:
1 łyżeczka mąki pszennej, masło, 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego,
20 g korzenia pietruszki, 2,5 łyżki przecieru pomidorowego, liść laurowy, świeże
zioła, sól, pieprz, pół cebuli, zielenina
Wykonanie:
Przygotować krokiety. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól i dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy
uformować krokiety i ugotować je w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Krokiety
zyskają na smaku, jeśli do wody, w której się gotują, doda się czosnek i koperek. Krokiety
odcedzić na durszlaku i przełożyć do głębokiego rondla.
Przygotować sos. Na maśle podsmażyć mąkę na jasnozłoty
kolor. Gdy będzie gotowa, rozmieszać ją w szklance ostudzonego bulionu. Dodać
starty korzeń pietruszki, przecier pomidorowy, liść laurowy i posiekane zioła.
Doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 – 20 minut. Następnie przecedzić sos,
wrzucić do niego drobno pokrojoną cebulę i mieszając, powoli doprowadzić do
wrzenia.
Tak przygotowanym sosem zalać krokiety. Dusić je na
małym ogniu przez 10 – 15 minut. Podawać gorące razem z sosem. Można je posypać
posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i przybrać listkami świeżej
bazylii.
Tak
przygotowane krokiety mogą stanowić samodzielne danie na obiad lub kolację.
Mogą być też idealnym dodatkiem do mięsa lub ryb.
Komentarze
Prześlij komentarz