Krokiety z serem i pieczarkami


  Pewnie nie raz zdarza się nam, kupić gotowe krokiety. Ja mieszkając w akademiku miałem częsty nawyk jedzenia gotowych krokietów. Nie oddają one tego, czym są domowe i zrobione z pasją i poświęceniem. Osobiście uwielbiam krokiety ze wszystkimi dostępnymi dodatkami. Dziś zaproponuje wam krokiety z serem i pieczarkami. Zapewne tradycyjne i najczęściej spotykane to krokiety z kapustą i grzybami ale chciałem zaproponować co niektórym coś nowego. Zaproponuje wam porcję dla czterech osób. Samo przygotowanie zajmuje około 40 minut plus gotowanie 10 minut. A jeśli mielibyście ochotę na krokiety z pieczarkami i cebulą to taką propozycję możemy znaleźć w Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki:
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki gazowanej wody;
- 3 jajka;
- 2 łyżki oliwy;
- pół kg pieczarek
- jedna cebula;
- 2 łyżki masła;
- pół szklanki bułki tartej;
- olej do smażenia;
- sól;
- pieprz;
- 15 dag żółtego sera;
  I przechodzimy do przygotowania naszych krokietów z serem i pieczarkami. Krokiety z pieczarkami i serem to danie proste i niewymagające. Jednak jego przygotowanie zabiera odrobinę czasu. Warto postać przy kuchni i zrobić pyszne krokiety, bo można je nie tylko zamrozić, ale też zróżnicować farsz. Na początku mleko, wodę mineralną oraz oliwę należy zmieszać w misce. Dodajemy potem jedno jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Teraz musimy energicznie to wymieszać albo też zmiksować. Teraz potrzebować będziemy rozgrzaną patelnie. Wlewamy do niej olej i smażymy nasze cienkie naleśniki na Krokiety z serem i pieczarkami. Gdy są gotowe, należy je przełożyć na talerz i zakryć, żeby nam nie wystygły za bardzo. Teraz z kolei na patelni będziemy musieli rozgrzać masło, obrać cebulę i posiekać. Wszystko to wrzucić na gorący tłuszcz i podsmażyć. Teraz należy Obrać pieczarki, pokroić je na drobne kawałki i dodać na patelnię. To wszystko musimy usmażyć, do momentu kiedy cała woda z pieczarek wyparuje. Kolejnym krokiem jest dodanie rozbełtanego jajka, w celu zespolenia się farszu. Należy to doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko zależy od tego jak lubimy przyprawiać dania, bo możemy dodać trochę pikanterii i dosypać chili. Przejdźmy teraz do ułożenia farszu na naleśnikach. Należy ją posypać startym żółtym serem. Potem zawinąć krokiety. Każdego krokieta musimy namoczyć w roztrzepanym jajku i robimy panierkie z bułki tartej. Teraz nasze krokiety z serem i pieczarkami należy smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, kiedy nabierze złotego koloru z każdych stron.
  Takim o to sposobem i trzymaniem się przepisu mamy gotowe krokiety z serem i pieczarkami. Smacznego!








Komentarze