Pewnie nie raz zdarza się nam, kupić
gotowe krokiety. Ja mieszkając w akademiku miałem częsty nawyk
jedzenia gotowych krokietów. Nie oddają one tego, czym są domowe i
zrobione z pasją i poświęceniem. Osobiście uwielbiam krokiety ze
wszystkimi dostępnymi dodatkami. Dziś zaproponuje wam krokiety z
serem i pieczarkami. Zapewne tradycyjne i najczęściej spotykane to
krokiety z kapustą i grzybami ale chciałem zaproponować co
niektórym coś nowego. Zaproponuje wam porcję dla czterech osób.
Samo przygotowanie zajmuje około 40 minut plus gotowanie 10 minut. A
jeśli mielibyście ochotę na krokiety z pieczarkami i cebulą to
taką propozycję możemy znaleźć w Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki:
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki gazowanej wody;
- 3 jajka;
- 2 łyżki oliwy;
- pół kg pieczarek
- jedna cebula;
- 2 łyżki masła;
- pół szklanki bułki tartej;
- olej do smażenia;
- sól;
- pieprz;
- 15 dag żółtego sera;
I przechodzimy do przygotowania
naszych krokietów z serem i pieczarkami. Krokiety z pieczarkami i
serem to danie proste i niewymagające. Jednak jego przygotowanie
zabiera odrobinę czasu. Warto postać przy kuchni i zrobić pyszne
krokiety, bo można je nie tylko zamrozić, ale też zróżnicować
farsz. Na początku mleko, wodę mineralną oraz oliwę należy
zmieszać w misce. Dodajemy potem jedno jajko, szczyptę soli oraz
mąkę. Teraz musimy energicznie to wymieszać albo też zmiksować.
Teraz potrzebować będziemy rozgrzaną patelnie. Wlewamy do niej
olej i smażymy nasze cienkie naleśniki na Krokiety z serem i
pieczarkami. Gdy są gotowe, należy je przełożyć na talerz i
zakryć, żeby nam nie wystygły za bardzo. Teraz z kolei na patelni
będziemy musieli rozgrzać masło, obrać cebulę i posiekać.
Wszystko to wrzucić na gorący tłuszcz i podsmażyć. Teraz należy
Obrać pieczarki, pokroić je na drobne kawałki i dodać na
patelnię. To wszystko musimy usmażyć, do momentu kiedy cała woda
z pieczarek wyparuje. Kolejnym krokiem jest dodanie rozbełtanego
jajka, w celu zespolenia się farszu. Należy to doprawić do smaku
solą oraz pieprzem. Wszystko zależy od tego jak lubimy przyprawiać
dania, bo możemy dodać trochę pikanterii i dosypać chili.
Przejdźmy teraz do ułożenia farszu na naleśnikach. Należy ją
posypać startym żółtym serem. Potem zawinąć krokiety. Każdego
krokieta musimy namoczyć w roztrzepanym jajku i robimy panierkie z
bułki tartej. Teraz nasze krokiety z serem i pieczarkami należy
smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, kiedy nabierze złotego
koloru z każdych stron.
Takim o to sposobem i trzymaniem się
przepisu mamy gotowe krokiety z serem i pieczarkami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz