Krokiety na dwa sposoby

Bezmięsne obiady cieszą się coraz większą popularnością. Dla jednych jest to stały proces wynikający z dawnych przyzwyczajeń, nowej mody lub kwestii zdrowotnych. Dla drugich jest to zwyczajny odpoczynek od dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Dobrym rozwiązaniem na takie „bezmięsne dni” będzie przygotowanie krokietów. Krokiety mają tę zaletę, że można je przygotować na kilka różnych sposobów. Poniżej prezentuję przepis na dwa warianty tradycyjnych krokietów.

Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 jajo, sól
Składniki na nadzienie I:
400 g kapusty kwaszonej, 40 – 50 g grzybów suszonych, 1 łyżka tłuszczu, cebula, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz
Składniki na nadzienie II:
400 g grzybów świeżych, 2 – 3 jaja, duża cebula, 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz
Dodatkowo: olej do smażenia, 1 jajo i bułka tarta do panierowania

Wykonanie:
Z mleka, wody, jaja, mąki i soli sporządzić ciasto naleśnikowe. Usmażyć na złoty kolor duże, jednocześnie cienkie naleśniki.
Przygotować jeden z farszów.
Nadzienie I:
Grzyby opłukać i namoczyć. Kapustę kwaszoną ugotować razem z grzybami do miękkości, odcisnąć i drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać kapustę i grzyby z cebulą, dodać bułkę tartą i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadzienie II:
Grzyby oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać grzyby i udusić. Ugotowane na twardo jaja posiekać. Grzyby wymieszać z jajami i bułką tartą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeden z przygotowanych farszów nakładać na naleśniki. Naleśniki zwijać w rulony lub trójkąty, panierować w jajku i bułce tartej i bezpośrednio przed podaniem obsmażyć ze wszystkich stron.

Krokiety z powyższego przepisu można podawać z surówką lub z czerwonym barszczem. Taka potrawa to idealne rozwiązanie na obiad lub kolację dla całej rodziny. Krokiety, niezależnie od ich rodzaju, są smaczne i jednocześnie treściwe, dlatego doskonale zastąpią dania mięsne.

Komentarze