Bezmięsne obiady cieszą się coraz większą
popularnością. Dla jednych jest to stały proces wynikający z dawnych
przyzwyczajeń, nowej mody lub kwestii zdrowotnych. Dla drugich jest to
zwyczajny odpoczynek od dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Dobrym rozwiązaniem
na takie „bezmięsne dni” będzie przygotowanie krokietów. Krokiety mają tę
zaletę, że można je przygotować na kilka różnych sposobów. Poniżej prezentuję
przepis na dwa warianty tradycyjnych krokietów.
Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 jajo, sól
Składniki na nadzienie I:
400 g kapusty kwaszonej, 40 – 50 g grzybów suszonych, 1 łyżka tłuszczu,
cebula, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz
Składniki na nadzienie II:
400 g grzybów świeżych, 2 – 3 jaja, duża cebula, 2 łyżki tłuszczu, 2
łyżki bułki tartej, sól, pieprz
Dodatkowo: olej do smażenia, 1 jajo i bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Z mleka, wody, jaja, mąki i soli sporządzić ciasto naleśnikowe. Usmażyć
na złoty kolor duże, jednocześnie cienkie naleśniki.
Przygotować jeden z farszów.
Nadzienie I:
Grzyby opłukać i namoczyć. Kapustę kwaszoną ugotować razem z grzybami do
miękkości, odcisnąć i drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na
tłuszczu. Wymieszać kapustę i grzyby z cebulą, dodać bułkę tartą i przyprawić
do smaku solą i pieprzem.
Nadzienie II:
Grzyby oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać
grzyby i udusić. Ugotowane na twardo jaja posiekać. Grzyby wymieszać z jajami i
bułką tartą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeden z przygotowanych farszów nakładać na naleśniki. Naleśniki zwijać w
rulony lub trójkąty, panierować w jajku i bułce tartej i bezpośrednio przed
podaniem obsmażyć ze wszystkich stron.
Krokiety z
powyższego przepisu można podawać z surówką lub z czerwonym barszczem. Taka
potrawa to idealne rozwiązanie na obiad lub kolację dla całej rodziny. Krokiety,
niezależnie od ich rodzaju, są smaczne i jednocześnie treściwe, dlatego doskonale
zastąpią dania mięsne.
Komentarze
Prześlij komentarz