Kluski śląskie są znane zapewne
każdemu. Ja poznałem je i doceniłem będąc u rodziny właśnie na
śląsku. Dobrze zrobione zadowolą niejednego łasucha ale jeżeli
ktoś doda np. za dużo mąki i wyjdą one gumowe albo twardawe to
już nie zachęca nas to do spożywania ich. Kluski śląskie można
również znaleźć w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa. Dziś
zaproponuje wam przepis właśnie na kluski śląskie. Są one
również taką alternatywą, kiedy dzień wcześniej nagotujemy do
obiadu za dużo ziemniaków, to zamiast wyrzucać je i marnować
jedzenie, można wykorzystać na drugi dzień robiąc ową śląską
potrawę.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków oraz
pokrojonych;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- jedno jajko;
Przejdźmy teraz do wykonania. Nasze
składniki należy umieścić w naczyniu i zmiksować lub dobrze
pognieść tak, żeby uzyskać jednolitą masę. W powyższych
składnikach na kluski śląskie nie zamieściłem soli. Należy
pamiętać, że jeśli ktoś gotuje ziemniaki bez soli to wtedy
należy dodać na tym etapie sól. Teraz z naszej masy musimy
uformować kulki pamiętając, że na środku każdej z nich należy
zrobić palcem zagłębienie. Ostatnim etapem jest wrzucenie ich na
osolony wrzątek i musimy je gotować przez 2 minuty od wypłynięcia
na wierzch. I to tyle. Mamy pyszne kluski śląskie.
A jeszcze jakby
nam było mało, można polać do dziurek sos z mięsa. Dużo kalorii
ale czego się nie robi dla przepysznego obiadu. Pamiętajmy, że też
można gotowe kupić z Nowej Piekarni. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz