Kluski śląskie.


  Kluski śląskie są znane zapewne każdemu. Ja poznałem je i doceniłem będąc u rodziny właśnie na śląsku. Dobrze zrobione zadowolą niejednego łasucha ale jeżeli ktoś doda np. za dużo mąki i wyjdą one gumowe albo twardawe to już nie zachęca nas to do spożywania ich. Kluski śląskie można również znaleźć w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa. Dziś zaproponuje wam przepis właśnie na kluski śląskie. Są one również taką alternatywą, kiedy dzień wcześniej nagotujemy do obiadu za dużo ziemniaków, to zamiast wyrzucać je i marnować jedzenie, można wykorzystać na drugi dzień robiąc ową śląską potrawę.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków oraz pokrojonych;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- jedno jajko;
  Przejdźmy teraz do wykonania. Nasze składniki należy umieścić w naczyniu i zmiksować lub dobrze pognieść tak, żeby uzyskać jednolitą masę. W powyższych składnikach na kluski śląskie nie zamieściłem soli. Należy pamiętać, że jeśli ktoś gotuje ziemniaki bez soli to wtedy należy dodać na tym etapie sól. Teraz z naszej masy musimy uformować kulki pamiętając, że na środku każdej z nich należy zrobić palcem zagłębienie. Ostatnim etapem jest wrzucenie ich na osolony wrzątek i musimy je gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. I to tyle. Mamy pyszne kluski śląskie.
  A jeszcze jakby nam było mało, można polać do dziurek sos z mięsa. Dużo kalorii ale czego się nie robi dla przepysznego obiadu. Pamiętajmy, że też można gotowe kupić z Nowej Piekarni. Smacznego!





Komentarze