Kluski śląskie to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych
potraw z mąki i ziemniaków. Najczęściej podawane są razem z mięsem lub sosem
mięsnym bądź grzybowym. Są jednak osoby, które ze względów zdrowotnych muszą
ograniczyć spożywanie klusek śląskich w tradycyjnym zestawie. Jest jednak
wyjście awaryjne, z którego od czasu do czasu możemy skorzystać. Poniżej
przepisy na lżejsze wersje posiłku z klusek śląskich.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków, 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku, mąka
ziemniaczana, 1 jajko, sól, 1 – 2 ząbki czosnku, sok z cytryny
Wykonanie:
Posiekany szpinak dusić przez kilka minut. Dodać sól, przeciśnięty czosnek,
sok z cytryny. Dusić jeszcze chwilę i odstawić do przestudzenia.
Potłuczone ziemniaki uklepać równo w misce. Podzielić na cztery równe części.
Jedną z nich wyjąć, a w puste miejsce wsypać dokładnie tyle samo mąki
ziemniaczanej. Następnie dodać wyjęte wcześniej ziemniaki, jajko, szczyptę soli
i wstępnie wymieszać. Dodać przygotowany szpinak, wymieszać i wyrobić ciasto. Z
ciasta formować niewielkie, lekko spłaszczone kulki z charakterystyczną
dziurką na środku. Wrzucać na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia.
Jeżeli ktoś nie przepada za szpinakiem, a nie chciałby całkowicie rezygnować
z klusek śląskich, to może przygotować inną, w miarę lekką wersję, co prawda ze
skwarkami, ale z wędzonej szynki z kurczaka.
Składniki:
500 g ziemniaków, 100 g mąki ziemniaczanej, 20 g mąki razowej, 1 jajko,
sól, 30 g wędzonej szynki z kurczaka
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach (są bardziej wartościowe). Przestudzić, obrać
i potłuc. Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę razową (obniży nieco
indeks glikemiczny klusek), jajko i szczyptę soli. Całość wymieszać i zagnieść
ciasto. Uformować i ugotować kluski.
Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć bez tłuszczu na nieprzywierającej
patelni.
Czasem tak
niewiele trzeba do tego, by potrawa nabrała nowej jakości. Tak jest też w przypadku
klusek śląskich, które możemy przygotować na wiele ciekawych sposobów.
Komentarze
Prześlij komentarz