Kilka informacji o drożdżach

Do przygotowania ciasta drożdżowego, jak wskazuje sama jego nazwa potrzebne są drożdże. Bez nich nie zrobimy pysznych mini pączków, czy smacznego drożdżowego kapuśniaczka pakowanego.
Na rynku dostępne są drożdże świeże oraz drożdże suszone tzw. instant. W opinii wielu piekarzy i cukierników świeże drożdże są najlepsze i to właśnie na nich ciasto najlepiej wyrasta. Drożdże instant, są natomiast znacznie wygodniejsze w użyciu, gdyż nie wymagają wcześniejszego robienia zaczynu.
Przed przygotowaniem ciasta na świeżych drożdżach rozpuszcza się je najpierw w niewielkiej ilości ciepłego mleka lub wody z dodatkiem odrobiny cukru i mąki. Tak właśnie przyrządza się drożdżowy zaczyn. Mleko powinno mieć temperaturę około30 – 40 stopni Celsjusza, zbyt gorące mleko może zabić aktywność drożdży. Zaczyn powinien być pozostawiony do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 22 – 30 stopni. Świeże drożdże powinny być naprawdę świeże, a nie stare i zwietrzałe, takie, bowiem tracą swoją zdolność fermentacyjną. Najlepiej, więc sprawdzić ich datę przydatności do spożycia, chociaż można też to łatwo zauważyć i sprawdzić. Świeże, odpowiednio przechowywane drożdże są miękkie, mają różowo-brązowy kolor, rozwarstwiają się płatkami i ładnie pachną. Stare drożdże są, natomiast wyschnięte, twarde i spękane, mają też zielonkawy odcień, a czasami nawet nieco zczerniałe plamki. Dobrym sposobem, takim trochę „babcinym”, aby przekonać się o świeżości drożdży jest wrzucenie ich kawałka do kubka z gorącą wodą. Jeżeli od razu wypłyną do wierzchu to znaczy, że nie straciły zdolności fermentacji. Dobry zaczyn powinien wyrastać już po kilkunastu minutach, a jeżeli po tym czasie nie „ruszy”, to znaczy, że ciasto na nim nie wyrośnie. Nasze wypieki z pewnością się nie udadzą, precel będzie twardy, a drożdżówka kapuśniaczek pakowana nie tak smaczna
Drożdże suszone instant są znacznie prostsze i szybsze w użyciu. Nie wymagają robienia zaczynu, lecz wsypuje się je bezpośrednio do mąki. Przyśpiesza to zrobienie ciasta i upieczenie na przykład drożdżowego precla, czy mini pączków.
Wybór drożdży jest, zatem bardzo istotny, niezależnie, czy będą one suszone, czy świeże koniecznie należy zadbać o ich odpowiednią jakość.

Komentarze