Jak przygotować kluski śląskie?

Kluski śląskie to proste danie przyrządzane z ziemniaków i mąki ziemniaczanej z dodatkiem jajka. Te dość popularne produkty, które zazwyczaj zawsze mamy w zasięgu ręki pozwalają na szybkie przygotowanie klusek śląskich. Możemy je podawać z różnymi sosami, na przykład mięsnym, czy pieczarkowym. Doskonale smakują do mięs i surówek podane zamiast tradycyjnych ziemniaków, kiedy te już się nieco znudzą. Ale pewnie większość z nas dobrze zna to danie, pewnie też większość z nas kiedyś już je jadła. Może kupiliśmy porcję pysznych klusek śląskich w Nowej Piekarni, a może sami je robiliśmy? Gdyby jednak ktoś nie wiedział, jak przygotować kluski śląskie to w dzisiejszym poście postaram się nieco przybliżyć ten temat.
Jak już wspomniałam potrzebnymi produktami są ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko oraz woda i sól. Przygotowanie takich kluseczek należy zacząć od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Najlepiej jest zaraz po ich ugotowaniu i odcedzeniu, kiedy są jeszcze gorące ubić je tłuczkiem. Jeżeli natomiast ziemniaki są ugotowane wcześniej i zdążą już wystygnąć trzeba je przepuścić przez praskę. Do ubitych ziemniaków dokłada się mąkę ziemniaczaną. Aby kluski śląskie były smaczne, muszą być odpowiednio miękkie. I tutaj niezmiernie ważna jest proporcja ziemniaków i mąki, która powinna wynosić trzy do jednego. Najprościej jest, zatem utłuczone w garnku ziemniaki wyrównać łopatką i zrobić na wierzchu przedziałkę na cztery części. Jedną część ziemniaków należy wybrać i wyłożyć na wierzch pozostałych trzech części. Puste miejsce po wybranych ziemniakach należy uzupełnić mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków. Aby uzyskać odpowiednią miękkość klusek śląskich mąki nie powinno być, ani zbyt mało, ani zbyt dużo. Następnie należy wbić całe jajko, a gdy ziemniaków jest więcej niż kilogram trzeba dać dwa jajka. Wszystko starannie wyrobić na jednolitą ziemniaczaną masę. Późniejszym etapem jest już formowanie klusek śląskich. Najprościej jest ręką odrywać małe, możliwie jednakowej wielkości cząstki ciasta ziemniaczanego i tulając w dłoni formować kuleczki. W każdej kulce zrobić kciukiem wgłębienie i układać na oprószonej mąką tacy. W dużym garnku musimy zagotować wodę z dodatkiem około łyżki soli. Na wrzątek wrzucać porcje klusek śląskich, tak mniej więcej po kilka sztuk i zamieszać. Po wypłynięciu ich na wierzch należy gotować jeszcze kilka minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na półmisek.
Przygotowanie klusek śląskich jest, więc bardzo proste, nie wymaga większych kulinarnych umiejętności, każdy, zatem może spróbować je przygotować.

Komentarze