Wiem, że sezon na dynie już jest
dawno skończony ale możemy je kupić w sklepie albo może mamy
własne przetwory. Dlatego dzisiaj chciałbym wam zaproponować mini
pączki z dynią. Są one proste i dość szybko się je robi. Nasze
mini pączki na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni.
Delikatne kulki o pięknym, pomarańczowym miąższu. Są one idealne
do spożycia od razu po usmażeniu.
Składniki:
- 20 dag puree z dyni;
- 2 łyżki cukru;
- 1 jajo;
- odrobina soli;
- 120 g pszennej mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 60 ml mleka;
- olej do smażenia;
Przechodzimy teraz do przygotowania
naszych mini pączków z dynią. Na początku puree z dyni, cukier,
jajko oraz szczypta soli musimy zmiksować. Dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko to
miksujemy na gładką masę. Nasze ciasto powinno wyjść dość
rzadkie. Teraz rozgrzejmy tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni.
W tym momencie potrzebować będziemy dwie łyżeczki, dzięki którym
formować będziemy kulki i nakładamy to od razu na rozgrzany
tłuszcz w temperaturze 170- 190 stopnia Celsjusza. Można też jedną
łyżeczką robić kleksy. Wybór należy do nas. Ostatnim etapem
jest smażenie mini pączków z każdej strony do momentu, kiedy
zrobi się z nich złoty kolor czyli przez około od 2 do 3 minut. Na
koniec wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na ręczniku
papierowym.
Pamiętajmy, że nasze mini pączki smakują najlepiej
podane jeszcze świeże. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz