Dyniowe mini pączki.


  Wiem, że sezon na dynie już jest dawno skończony ale możemy je kupić w sklepie albo może mamy własne przetwory. Dlatego dzisiaj chciałbym wam zaproponować mini pączki z dynią. Są one proste i dość szybko się je robi. Nasze mini pączki na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Delikatne kulki o pięknym, pomarańczowym miąższu. Są one idealne do spożycia od razu po usmażeniu.
Składniki:
- 20 dag puree z dyni;
- 2 łyżki cukru;
- 1 jajo;
- odrobina soli;
- 120 g pszennej mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 60 ml mleka;
- olej do smażenia;
  Przechodzimy teraz do przygotowania naszych mini pączków z dynią. Na początku puree z dyni, cukier, jajko oraz szczypta soli musimy zmiksować. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko to miksujemy na gładką masę. Nasze ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Teraz rozgrzejmy tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni. W tym momencie potrzebować będziemy dwie łyżeczki, dzięki którym formować będziemy kulki i nakładamy to od razu na rozgrzany tłuszcz w temperaturze 170- 190 stopnia Celsjusza. Można też jedną łyżeczką robić kleksy. Wybór należy do nas. Ostatnim etapem jest smażenie mini pączków z każdej strony do momentu, kiedy zrobi się z nich złoty kolor czyli przez około od 2 do 3 minut. Na koniec wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na ręczniku papierowym.
  Pamiętajmy, że nasze mini pączki smakują najlepiej podane jeszcze świeże. Smacznego!


Komentarze