W ofercie Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć produkt
o nazwie chleb przyszłości. Oprócz walorów odżywczych i smakowych, to właśnie dumnie
brzmiąca nazwa „chleb przyszłości” bywa zachętą do jego kupienia. Nazwa ta
może być też inspiracją do samodzielnego upieczenia chleba, który będzie dla
nas takim domowym chlebem przyszłości. Poniżej ciekawa propozycja na domowy
chleb.
Składniki na zaczyn:
10 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 40 g letniej wody, 1 łyżka mąki
pszennej typ 550
Składniki na ciasto główne:
50 g mąki żytniej razowej, 200 g mąki pszennej graham, 250 g mąki
pszennej typ 550, 30 g masła, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka
płynnego miodu, 300 g letniej wody, cały zaczyn
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier, wodę i mąkę. Składniki
wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Masło roztopić. Mąki połączyć z solą, dodać miód i roztopione masło.
Dodać wyrośnięty zaczyn oraz wodę. Wyrobić gęste i gładkie ciasto. Jeśli jest
zbyt kleiste, dodać odrobinę mąki - tyle, by można było z ciasta uformować
kulę.
Miskę lekko nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę lub na naoliwiony
blat. Ciasto rozpłaszczyć, usuwając z niego pęcherzyki powietrza, następnie uformować
podłużny bochenek. Formę o wymiarach 30 x 10 cm nasmarować olejem i obsypać
otrębami żytnimi. Przełożyć do niej bochenek, przykryć i odstawić na 20 minut
do wyrośnięcia – ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Chleb piec 50 – 60 minut.
Jeżeli powierzchnia chleba zbytnio się rumieni, należy ją przykryć folią
aluminiową i dalej piec. Pod koniec pieczenia chleb można wyjąć z foremki i
podpiec go bez niej, aż postukany od spodu wyda głuchy odgłos.
Domowy chleb
przyszłości, to brzmi dumnie. Myślę, że każdy z miłośników domowego wypieku
pieczywa, ma swój oryginalny chleb przyszłości.
Komentarze
Prześlij komentarz