Co charakteryzuje precla? Otóż fantazyjny, spleciony kształt, błyszcząca, ciemno brązowa i smacznie chrupiąca skórka, miękkie, delikatne wnętrze i uzupełniająca całość, dodająca smaku posypka. Nietypowy sposób pieczenia precla, mianowicie jego wcześniejsze bardzo krótkie obgotowanie w wodzie z sodą i późniejsze pieczenie w wysokiej temperaturze zapewnia mu wyjątkowy błyszczący, ciemno brązowy kolor. Sposób przygotowania precla może nie jest zbyt prosty, i pewnie łatwiej jest go po prostu kupić, ale spróbować zawsze można.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 550, 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżki sody oczyszczonej, 2 łyżki gruboziarnistej soli lub kminku do posypania precli.
Wykonanie:
W naczyniu rozkruszyć drożdże, zalać 350 ml ciepłej wody i rozetrzeć, po czym szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dać sól i mieszając powoli wlewać rozpuszczone w wodzie drożdże. Następnie zagnieść dość zwarte ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie w dość dużym garnku zagotować 1/5 l wody. Na wrzątek wsypać sodę oczyszczoną i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na stolnicę. Uformować z niego podłużny wałek i podzielić na 14 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować i uformować z niej precla. Każdy precel położyć na płaskiej łyżce cedzakowej i zanurzyć na około 30 sekund w wrzątku z sodą. W miseczce rozmącić jajko i posmarować nim każdy precel a następnie posypać gruboziarnistą solą lub kminkiem i układać na blasze. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Blachę z preclami włożyć do piekarnika i piec około 20 minut
Fantazyjny precel z solą, czy kminkiem smakuje rewelacyjnie i z pewnością przyda się podczas wiosennych wypadów, czy pikników
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 550, 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżki sody oczyszczonej, 2 łyżki gruboziarnistej soli lub kminku do posypania precli.
Wykonanie:
W naczyniu rozkruszyć drożdże, zalać 350 ml ciepłej wody i rozetrzeć, po czym szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dać sól i mieszając powoli wlewać rozpuszczone w wodzie drożdże. Następnie zagnieść dość zwarte ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie w dość dużym garnku zagotować 1/5 l wody. Na wrzątek wsypać sodę oczyszczoną i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na stolnicę. Uformować z niego podłużny wałek i podzielić na 14 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować i uformować z niej precla. Każdy precel położyć na płaskiej łyżce cedzakowej i zanurzyć na około 30 sekund w wrzątku z sodą. W miseczce rozmącić jajko i posmarować nim każdy precel a następnie posypać gruboziarnistą solą lub kminkiem i układać na blasze. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Blachę z preclami włożyć do piekarnika i piec około 20 minut
Fantazyjny precel z solą, czy kminkiem smakuje rewelacyjnie i z pewnością przyda się podczas wiosennych wypadów, czy pikników
Komentarze
Prześlij komentarz