Żurawinowa babka na Wielkanoc

Kolejnym, oprócz sernika i mazurka, słodkim wypiekiem w okresie wielkanocnym, jest tradycyjna babka. Dawniej w wielu domach pieczenie babek było traktowane na równi z przygotowaniem mazurków, pisanek i wielu innych okolicznościowych potraw. W wielu domach ta tradycja przetrwała do dnia dzisiejszego. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo przepisów na ten jedyny w swoim rodzaju wypiek. W ofercie Nowej Piekarni z Łukowa, znajdziemy babkę drożdżową, babkę cytrynową oraz babkę piaskową, czyli najbardziej tradycyjne odmiany tego ciasta. Jeżeli ktoś do Nowej Piekarni ma za daleko, to proponuję wykorzystać jeden z przepisów zaprezentowanych na tutejszym blogu.

Składniki:
100 g + 2 łyżki żurawiny w syropie (ze słoiczka), 5 łyżek soku żurawinowego, 250 g masła, 250 g cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 5 jaj, 500 g mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 250 g śmietanki kremówki, 150 g cukru pudru

Wykonanie:
Żurawinę (100 g) zmiksować z 3 łyżkami soku żurawinowego (2 łyżki żurawiny osączyć z zalewy i odłożyć. Będzie potrzebna do dekoracji babki).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło włożyć do miski. Dodać cukier, 1 łyżkę cukru waniliowego oraz szczyptę soli. Składniki utrzeć mikserem na kremową masę. Ucierając, wbijać kolejno po jednym jajku. Następnie dodawać po łyżce mąki oraz po łyżce śmietanki (w sumie dodać 100 g, czyli 7 łyżek śmietanki). Ciasto podzielić na dwie porcje. Jedną wymieszać dokładnie ze zmiksowaną żurawiną.
Formę do babek natłuścić i oprószyć mąką. Do formy nakładać na zmianę po jednej łyżce żurawinowego i jasnego ciasta. Napełnić formę do 3/4 wysokości. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczoną babkę odstawić do przestudzenia.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku z żurawiny. Lukrem posmarować babkę. Przed podaniem ubić resztę śmietanki z cukrem waniliowym. Udekorować nią babkę i przybrać żurawiną.

„Baby, ach te baby” – jak wynika z tekstu piosenki - „człek by je łyżkami jadł”. Słowa te idealnie pasują do określenia tego świątecznego wypieku. Bo mają swój niepowtarzalny urok i oczywiście smak.

Komentarze