Tort czekoladowy z dżemem malinowym

Miłośnicy czekolady zapewne wiedzą, że jest ona źródłem cynku, żelaza, potasu, a przede wszystkim magnezu. Miłośnicy czekolady zapewne wiedzą też, że zwiększa ona wydzielanie endorfin, zwanych popularnie hormonami szczęścia. Miłośnicy czekolady wiedzą również, że tort czekoladowy to idealny deser na poprawę nastroju, a już niewielka porcja podniesie poziom energii. Poniżej prezentuję przepis na tort czekoladowy, który nie wymaga obecności skomplikowanych kremów, a smak czekolady wzbogacony jest dodatkiem dżemu malinowego.

Składniki na ciasto:
4 jajka, 1 i 1/4 szklanki cukru, niepełna szklanka mąki typ 550, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 50 g czekolady mlecznej
Pozostałe składniki:
150 g dżemu malinowego, 100 g mlecznej polewy czekoladowej, 3 łyżki startej czekolady mlecznej, 50 g gorzkiej czekolady, miechunka do dekoracji

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki delikatnie dodawać do masy jajecznej. Na koniec wmieszać startą czekoladę mleczną.
Tortownicę natłuścić i oprószyć mąką. Masą napełnić tortownicę. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w tortownicy. Następnie wyjąć je i przekroić w poprzek na 3 blaty.
Pierwszy dolny blat posmarować połową dżemu, przykryć drugim i posmarować go pozostałym dżemem, następnie przyłożyć trzecim blatem. Cały tort polać roztopioną mleczną polewą czekoladową, a dolną krawędź obsypać tartą mleczną czekoladą. Powierzchnię udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą, najlepiej za pomocą małego papierowego rożka. Wstawić tort do lodówki do stężenia. Udekorować miechunką.

Tort czekoladowy to niezwykle uniwersalna słodkość. W zależności od sposobu przygotowania, jego wielkości i rodzaju dodanych składników, sprawdzi się doskonale jako deser na różnych przyjęciach, ale też jako poczęstunek w domowym zaciszu.

Komentarze