Wiem, że nadchodzący czas, czyli
Wielkanoc, to kojarzyć się może każdemu z makowcem i mazurkiem,
ale ja nie odbiegając od tematu maku, chciałbym zaproponować wam
coś z oferty Nowej Piekarni i przedstawić przepis na strucle
makową. Nie robię tego, żeby odwieźć was od pomysłu kupna jej w
Nowej Piekarni, ale czemu nie spróbować samemu, żeby zrobić
takowe ciasto. A planując taki wypiek, z powodzeniem możemy sobie
ułatwić pracę i wykorzystać np. gotową masę makową. Musimy
jednak pamiętać, żeby była ona dobrej jakości. Chodzi głównie
o mak, który powinien być kilkukrotnie zmielony. A smak naszej
strucli makowej powinien być efektem kompozycji bogactwa rodzynek,
skórki pomarańczowej oraz dodatku miodu i aromatu migdałów.
Tradycyjnie przepis i składniki zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 85 dag masy makowej;
- 200 ml mleka;
- 50 g świeżych drożdży;
- 12 dag cukru;
- 60 g masła;
- 4 żółtka;
- 60 dag pszennej mąki;
- 1 białko;
Dla tych co jeszcze nie wybrali się
do Nowej Piekarni, to gorąco do tego zachęcam, a pozostałych
zapraszam do dalszej części i przygotowania naszej strucli makowej.
Na początku musimy wraz z drożdżami i cukrem podgrzać mleko, aby
było letnie, lecz nie gorące. Potem trzeba to ze sobą połączyć
wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy to, aż powstanie nam
jednolite ciasto. Potem, na dosłownie pół godziny, stawiamy je w
ciepłe miejsce, żeby nam to podwoiło objętość. Kiedy ciasto nam
wyrośnie, dzielimy je na trzy równe części. Każdą z tych części
musimy rozwałkować na cienkie prostokąty. Potem je smarujemy
białkiem i rozprowadzamy na nich naszą masę makową, pozostawiając
jednak z każdej strony około 2 cm bez nadzienia. Wszystkie
prostokąty zwijamy w rulon, układamy na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w
temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
No i możemy cieszyć się wspaniałym
efektem jakim jest strucla makowa. A dla tych, co nie przepadają za
własnym wypiekaniem ciast, zapraszam do Nowej Piekarni. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz