Wielkanocne ciasta mają w naszym kraju długą i barwną
tradycję. Mazurki, babki i serniki odmieniane są w tym czasie przez wszystkie
przypadki. Serniki stanowią ogromny procent tych świątecznych wypieków, a mnogość
przepisów zachęca nas do upieczenia tego ciasta. Poniżej kolejny przepis na
sernik, którego wierzch wzbogacony jest galaretką z czerwonego wina.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej, 1 żółtko, 60 g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 160 g
masła
Składniki na masę serową:
750 g twarogu, 200 g cukru, 1 cukier waniliowy, 5 jaj, skórka otarta z
cytryny, 200 ml śmietany, 4 łyżki mąki kukurydzianej
Składniki na wierzch:
0,5 l czerwonego słodkiego wina, 2 galaretki wiśniowe, bita śmietana,
listki melisy
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać żółtko, cukier, cynamon i pokrojone
masło. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować
w kulę, owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
Wino zagotować i rozpuścić w nim galaretki, następnie ostudzić.
Twaróg trzykrotnie zemleć w maszynce i przełożyć do miski. Dodać cukier
zwykły i cukier waniliowy, jaja, skórkę z cytryny, śmietanę i mąkę
kukurydzianą. Składniki miksować do połączenia się składników.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach 32 x 39 cm. Przełożyć na blachę
i piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć z
piekarnika i wyłożyć na nie masę serową. Wierzch dokładnie wyrównać. Włożyć
ponownie do piekarnika i piec tym razem 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Na wierzch zimnego sernika przełożyć tężejącą galaretkę i wstawić do
lodówki, by całkowicie stężała. Sernik podzielić na porcje i udekorować bitą
śmietaną oraz listkami melisy.
Sernik to
niezwykle wyjątkowe ciasto. Łączy tradycję z nowoczesnymi trendami i można go podawać
niemal na każdą okazję. Dlatego warto mieć choćby jeden z wypróbowanych
przepisów na ten wypiek.
Komentarze
Prześlij komentarz