Sernik z czekoladą, który zawsze się udaje

Nie jednemu z nas zdarzył się nieudany wypiek sernika. Narzekaliśmy wtedy, że nasza praca poszła na marne, że przepis był zbyt skomplikowany. Niejednego z nas takie zdarzenie zniechęciło też do pieczenia tego rodzaju ciast. Można uniknąć wszelkich rozczarowań związanych z nieudanym wypiekiem kupując któryś z pysznych serników oferowanych przez Nową Piekarnię. Jeżeli jednak zależy nam na zrobieniu domowego sernika to proponuję naprawdę łatwy przepis. Ciasto po prostu nie może się nie udać.
Składniki:
500 g półtłustego twarogu, 250 g serka mascarpone, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, około 150 g herbatników, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej oraz na polewę 1 gorzka czekolada, 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Twaróg zmielić dwukrotnie. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać zmielony twaróg oraz serek mascarpone i jeszcze przez chwilę ucierać. Do utartej na gładko masy twarogowej należy przesiać obie mąki, dodać olejek waniliowy i ponownie ucierać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać pozostały cukier. Do masy twarogowej dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia produktów. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno foremki wyłożyć herbatnikami, po czym przelać masę serową. Formę z sernikiem wstawić do nieco większej foremki, na dno, której wlać gorącą wodę. Tak przygotowany sernik piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 40 minut. Sernika nie należy od razu wyjmować z piekarnika, by nie opadł. Należy uchylić drzwiczki i tak studzić ciasto przez około godzinę. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z dodatkiem masła. Po wyjęciu sernika z foremki polać go polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
Przygotowany według powyższego przepisu delikatny, jak aksamit sernik z czekoladą będzie z pewnością udanym wypiekiem.

Komentarze