Wielkanoc zbliża się szybkimi krokami. Należy więc
pomyśleć o przygotowaniu świątecznych ciast. Mazurek, sernik, a może babka?. Te
trzy rodzaje wypieków będą przewijały się w temacie przygotowań słodkiego
poczęstunku. W przypadku świątecznego sernika, dzięki poniższemu przepisowi,
możemy odejść od tradycyjnej formy tego wypieku i przygotować sernik a la
mazurek.
Składniki:
1 kg sera do serników, 5 jaj, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 75 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki mąki
Do dekoracji: kolorowy lukier, lub kilka łyżek masy kajmakowej, perełki,
pisaki cukrowe
Wykonanie:
Kawę zalać około 50 ml wrzącej wody i odstawić do ostudzenia. Masło
utrzeć z cukrem pudrem. Następnie wbić jajka, dodać ser oraz wlać napar z kawy.
Na koniec do jednolitej masy dodać mąkę. Składniki ponownie utrzeć.
Masę serową przełożyć do okrągłej formy i piec około 60 minut w
temperaturze 170 stopni. W czasie pieczenia na pergaminie narysować
kształt jajka i wyciąć szablon.
Ciasto ostudzić, a następnie z okrągłego sernika za pomocą szablonu
wykroić owalny kształt jajka. Ciasto udekorować kolorowym lukrem lub masą
kajmakową i dowolnie ozdobić pisakami oraz perełkami cukrowymi.
Wielkanocne
serniki, niezależnie od formy przygotowania, mają ten swój niepowtarzalny
klimat. Dla wielu z nas jest to wręcz obowiązkowy wypiek, bez którego trudno
sobie wyobrazić świąteczny stół.
Komentarze
Prześlij komentarz