Sernik jak mazurek

Wielkanoc zbliża się szybkimi krokami. Należy więc pomyśleć o przygotowaniu świątecznych ciast. Mazurek, sernik, a może babka?. Te trzy rodzaje wypieków będą przewijały się w temacie przygotowań słodkiego poczęstunku. W przypadku świątecznego sernika, dzięki poniższemu przepisowi, możemy odejść od tradycyjnej formy tego wypieku i przygotować sernik a la mazurek.

Składniki:
1 kg sera do serników, 5 jaj, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 75 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki mąki
Do dekoracji: kolorowy lukier, lub kilka łyżek masy kajmakowej, perełki, pisaki cukrowe

Wykonanie:
Kawę zalać około 50 ml wrzącej wody i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie wbić jajka, dodać ser oraz wlać napar z kawy. Na koniec do jednolitej masy dodać mąkę. Składniki ponownie utrzeć.
Masę serową przełożyć do okrągłej formy i piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni. W czasie pieczenia na pergaminie narysować kształt jajka i wyciąć szablon.
Ciasto ostudzić, a następnie z okrągłego sernika za pomocą szablonu wykroić owalny kształt jajka. Ciasto udekorować kolorowym lukrem lub masą kajmakową i dowolnie ozdobić pisakami oraz perełkami cukrowymi.

Wielkanocne serniki, niezależnie od formy przygotowania, mają ten swój niepowtarzalny klimat. Dla wielu z nas jest to wręcz obowiązkowy wypiek, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół.

Komentarze