Dzisiaj zaproponuje wam przepis na
regionalny wypiek, jakim jest cebularz. Dla większości z was od
razu cebularz skojarzy się z Lubelszczyzną i jest to trafne
skojarzenie. Cebularz ma właśnie tam swoje korzenie. Nie znaczy to,
że jeżeli coś jest historyczne to nie może być fantastyczne.
Wiele wypieków ma swoją ponad czasową doskonałość. Dlatego
zapraszam was do upieczenia tego wspaniałego wypieku. Ten właśnie
regionalny wypiek możecie też znaleźć w Nowej Piekarni. A poniżej
zamieszczam składniki i przepis.
Składniki:
Ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej;
- 50 gram drożdży;
- szklanka ciepłego mleka;
- jedno jajko;
- jedna łyżeczka cukru;
- 60 gram masła;
- jedna łyżeczka soli;
Farsz:
- dwie duże cebule;
- trzy łyżki maku;
- dwie łyżki oleju;
- jedna łyżeczka soli;
Zapraszam oczywiście do skorzystania
z oferty Nowej Piekarni a ci co chcą go sami zrobić to przejdźmy
do przygotowania naszych cebularzy. Na początku musimy pokroić
cebulę w drobną kostkę, następnie ją posolić i odstawić na
około 3-4 godziny. Kiedy minie ten czas to musimy wymieszać ją z
makiem oraz olejem. Musimy przygotować zaczyn z drożdży,
dwóch łyżek mąki oraz połowy mleka. Wszystkie te składniki
musimy wymieszać i odstawić. W pozostałej części mleka
rozpuszczamy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy
cukier, sól, mleko z masłem oraz nasz drożdżowy zaczyn. Kolejnym
krokiem jest zagniecenie ciasta. Trzeba uformować kulę, następnie
przykryć ściereczką oraz odstawić w ciepłe miejsce do momentu,
aż wyrośnie. Teraz dzielimy ciasto na mniejsze części. Z każdej
formujemy placek. Na środek należy nałożyć farsz. Na koniec
pieczemy to przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni
Celsjusza. No i mamy efekt prostego przepisu na cebularze. I też
oczywiście nie pomijam, żeby wybrać się do Nowej Piekarni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz