Receptura chleba "Dobrego", zdrowego i wartościowego

Dzisiaj chcę zaprezentować recepturę chleba, który według mnie w pełni zasługuje, by nazwać go chlebem „Dobrym”. By się o tym przekonać wystarczy zapoznać się z produktami użytymi do jego upieczenia. Podstawowy składnik to mąka razowa, której liczne walory zdrowotne są przecież niepodważalne. Miód, który ma właściwości prozdrowotne, wzmacnia naszą odporność. Kiełki pszenicy, które są nieocenioną skarbnicą witamin i mikroelementów. To właśnie składniki tego chleba decydują o tym, że jest to chleb „Dobry”, niezwykle wartościowy i bardzo smaczny. Warto, więc wypróbować poniższy przepis i podjąć próbę jego upieczenia.
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki razowej pszennej, 6 dag świeżych drożdży, 15 dag kiełków pszenicy, 2 łyżek i soli, 6 łyżek miodu, 4 dag masła
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z ¼ litra ciepłej wody. Dodać do nich sól, miód, roztopione masło, ¼ litra ciepłej wody i połowę przesianej razowej mąki. Następnie wszystkie te składniki wymieszać. Przygotowany w ten sposób rozczyn pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej, przez co najmniej 30 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą przesianą mąkę, kiełki pszenicy i ¼ litra wody, po czym starannie wyrobić ciasto, aż będzie gładki i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Wierzchy chlebów naciąć na krzyż i posmarować wodą. Bochenki przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 60 minut. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratki drewniane i pozostawić do ostygnięcia.
Przedstawiony dzisiaj chleb razowy z miodem i kiełkami pszenicy z pewnością można nazwać chlebem „Dobrym”. Składa się wyłącznie ze zdrowych produktów pełnych witamin i mikroelementów powinien, więc jak najczęściej pojawiać się na naszym stole.

Komentarze