Nowa Piekarnia z Łukowa w swej bogatej ofercie wspaniałych słodkości proponuje ciasto o nazwie stefanka miodowa. W moim regionie wypiek ten niekiedy spotyka się też pod nazwą grysikowiec, co zapewne nawiązuje do grysiku wykorzystanego do przygotowania kremu. Słyszałam też o nazwie „placek czeski”, choć zupełnie nie wiem skąd ona się wzięła. Niezależnie od tego, pod jaką nazwą kryje się to ciasto, stefanka miodowa jest pysznym połączeniem kruchych placków miodowych i delikatnego kremu grysikowego z wyśmienitą czekoladą na wierzchuuzupełniającą całość. Poniżej przepis na taką właśnie tradycyjną stefankę miodową.
Składniki:
500 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g masła, 3 jajka, 5 łyżek miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę grysikową:
500 ml mleka, 4 łyżki grysiku błyskawicznego, 200 g masła, 150 g cukru pudru, laska wanilii lub 2 cukry waniliowe.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i wysiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, całe jajka, miód oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w odrobinie mleka. Wszystkie składniki zagnieść ręką na jednolite gładkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy jednakowej wielkości części. Rozwałkować trzy jednakowe placki i przełożyć je na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Wkładać do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 15 minut na złoty kolor.
Zagotować mleko z laską wanilii lub cukrem waniliowym. Na wrzątek wsypać grysik błyskawiczny i gotować do jego zgęstnienia. Masło utrzeć mikserem, dodać cukier oraz przestudzony ugotowany grysik. Ucierać, aż powstanie puszysta masa.
Na jeden placek miodowy wyłożyć i rozsmarować połowę kremu grysikowego, następnie przykryć drugim plackiem, na to posmarować drugą połowę kremu i przykryć trzecim plackiem.
Na stefankę miodową należy przygotować polewę czekoladową. Mianowicie 2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła. Przestudzoną polewą czekoladową polać wierzch stefanki miodowej.
Wspaniały, choć prosty do przygotowania miodowo-grysikowy wypiek pod każdą nazwą smakuje wyśmienicie.
Składniki:
500 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g masła, 3 jajka, 5 łyżek miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę grysikową:
500 ml mleka, 4 łyżki grysiku błyskawicznego, 200 g masła, 150 g cukru pudru, laska wanilii lub 2 cukry waniliowe.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i wysiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, całe jajka, miód oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w odrobinie mleka. Wszystkie składniki zagnieść ręką na jednolite gładkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy jednakowej wielkości części. Rozwałkować trzy jednakowe placki i przełożyć je na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Wkładać do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 15 minut na złoty kolor.
Zagotować mleko z laską wanilii lub cukrem waniliowym. Na wrzątek wsypać grysik błyskawiczny i gotować do jego zgęstnienia. Masło utrzeć mikserem, dodać cukier oraz przestudzony ugotowany grysik. Ucierać, aż powstanie puszysta masa.
Na jeden placek miodowy wyłożyć i rozsmarować połowę kremu grysikowego, następnie przykryć drugim plackiem, na to posmarować drugą połowę kremu i przykryć trzecim plackiem.
Na stefankę miodową należy przygotować polewę czekoladową. Mianowicie 2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła. Przestudzoną polewą czekoladową polać wierzch stefanki miodowej.
Wspaniały, choć prosty do przygotowania miodowo-grysikowy wypiek pod każdą nazwą smakuje wyśmienicie.
Komentarze
Prześlij komentarz