Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem

W poprzednim poście było o prostych pyzach ziemniaczanych. Teraz pora na podniesienie poziomu smakowitości tego dania. W poniższym przepisie proponuję pyzy ziemniaczane z mięsem, które w dalszej kolejności mogą nam posłużyć jako baza, gdy będziemy chcieli przygotować pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą. Metoda „krok po kroku”, daje nam możliwość poznania kilku rodzajów tego charakterystycznego dania i zaadoptowania go do własnych upodobań smakowych.

Składniki na pyzy:
1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg surowych ziemniaków, 1 jajo, 1 szklanka mąki
Składniki na nadzienie:
400 g łopatki lub szynki, 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego lub przyprawy uniwersalnej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso ugotować z przyprawą. Następnie zemleć w maszynce razem z cebulą i masłem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać łyżeczkę majeranku i dokładnie wymieszać.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i przecisnąć przez ściereczkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć. Dodać jajko, mąkę oraz sól. Wyrobić ciasto.
Z ciasta formować płaskie placki. Nakładać na nie porcje mięsa i uformować pyzy. Gotować w lekko osolonym wrzątku około 10 – 15 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Pyzy można okrasić podsmażoną cebulką.

Pyzy to bardzo wszechstronne danie. Pyzy ziemniaczane z soczewicą dla jaroszy, pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą lub pyzy z kaszą gryczaną, to niezwykły dorobek polskiej tradycji kulinarnej. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć kilka ciekawych przepisów na to uniwersalne danie.

Komentarze