W poprzednim poście było o prostych pyzach
ziemniaczanych. Teraz pora na podniesienie poziomu smakowitości tego dania. W
poniższym przepisie proponuję pyzy ziemniaczane z mięsem, które w dalszej
kolejności mogą nam posłużyć jako baza, gdy będziemy chcieli przygotować pyzy
ziemniaczane z mięsem i soczewicą. Metoda „krok po kroku”, daje nam możliwość
poznania kilku rodzajów tego charakterystycznego dania i zaadoptowania go do
własnych upodobań smakowych.
Składniki na pyzy:
1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg surowych ziemniaków, 1 jajo, 1 szklanka
mąki
Składniki na nadzienie:
400 g łopatki lub szynki, 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego lub
przyprawy uniwersalnej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka majeranku,
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso ugotować z przyprawą. Następnie zemleć w maszynce razem z cebulą i
masłem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać łyżeczkę majeranku i dokładnie
wymieszać.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na
tarce o małych oczkach i przecisnąć przez ściereczkę. Oba rodzaje ziemniaków
połączyć. Dodać jajko, mąkę oraz sól. Wyrobić ciasto.
Z ciasta formować płaskie placki. Nakładać na nie porcje mięsa i
uformować pyzy. Gotować w lekko osolonym wrzątku około 10 – 15 minut od
momentu wypłynięcia na wierzch.
Pyzy można okrasić podsmażoną cebulką.
Pyzy to bardzo wszechstronne danie. Pyzy ziemniaczane
z soczewicą dla jaroszy, pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą lub pyzy z
kaszą gryczaną, to niezwykły dorobek polskiej tradycji kulinarnej. Na blogu
Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć kilka ciekawych przepisów na to
uniwersalne danie.
Komentarze
Prześlij komentarz