To, że lubimy zdrowo się odżywiać
nie jest nowością. Dlatego dziś chciałbym wam zaproponować
potrawę, którą możecie również kupić w Nowej Piekarni, a są
to pierogi z zieloną soczewicą. Soczewica zawiera dużo protein,
żelaza i kwasu foliowego. Również spore ilości żelaza oraz kwasu
foliowego ułatwia powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy ma
korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu jak i
dobrego samopoczucia. Oddziaływuje również na układ pokarmowy.
Soczewica również jest dobrym źródłem błonnika, który jest
sprawdzonym sojusznikiem we wszystkich dietach. Błonnik powoduje, że
dłużej jesteśmy syci a co za tym idzie łatwiej nam jest zapanować
nad apetytem i pokonać pokusę jedzenia. Również pozytywnie
wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienia. Kolejnym plusem jest
usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Także
stosowany jest, jako środek, który chroni przed rozwojem nowotworów
układu pokarmowego. Ci, którzy nie chcą robić własnych pierogów
z soczewicą, proponuję wizytę w Nowej Piekarni. A do przyrządzenia
naszych smakołyków będziemy potrzebować poniższych składników.
Składniki:
- 30 gram zielonej soczewicy;
- 2-3 jaja,
- 1-2 ugotowane ziemniaki;
- 1 cebula;
- 20 dag pieczarek;
- 3 łyżki oleju;
- 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do
posypywania stolnicy;
- 120 ml oleju;
- około 400 ml bardzo gorącej wody
(zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut);
Teraz czas, żeby przejść do
wykonania naszych pierogów.
Namaczamy soczewicę na około 2
godziny w ostudzonej wodzie. Potem gotujemy przez około 1 godzinę
do miękkości. W dalszym ciągu musi to nam Odparować oraz się
ostudzić. Dalej to mielimy, dodając 2-3 jajka ugotowane na twardo i
ziemniaki, da nam to, że farsz nie będzie się kruszył. Potem
musimy pokroić drobno cebulę i pieczarki, lekko je poddusić i
dodajemy do farszu. Doprawiamy farsz pieprzem i majerankiem.
Przepis na ciasto na pierogi
Mąkę należy połączyć z solą,
olejem i ciągle to mieszać w mikserze z hakiem lub ręcznie na
stolnicy. Potem dodajemy po trochu bardzo gorącej wody. Jeżeli
robimy to ręcznie musimy uważać, aby się nie poparzyć. Wyrabiamy
gładkie, elastyczne ciasto łatwo odchodzące od ręki. Kolejnym
krokiem jest przykrycie ściereczką i pozostawienie na 10-15 minut,
żeby odpoczęło. Ostatnim etapem jest wałkowanie i nadziewanie
naszym farszem.
I tym o to sposobem mamy przepyszne i zdrowe pierogi
z zieloną soczewicą dostępne także w ofecie Nowej Piekarni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz