Pyzy ziemniaczane okraszone podsmażoną cebulką, to
wspaniały pomysł na obiad. Proste pyzy ziemniaczane mogą stanowić zalążek tego,
co można przygotować znając podstawowy przepis na to danie. Jeżeli zagustujemy
w zwykłych pyzach, to tym bardziej posmakują nam pyzy ziemniaczane z soczewicą
lub pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą. Dlatego na dobry początek warto
wykorzystać ten podstawowy przepis na pyzy, a w przyszłości postawić na pyzy
ziemniaczane z mięsem i soczewicą (razem lub oddzielnie) lub z kaszą gryczaną.
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych, 1 kg ziemniaków surowych, 5 łyżek mąki
ziemniaczanej, sól, pieprz, 1 cebula, masło
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez
praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie dokładnie
przecisnąć przez ścierkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć, dodać mąkę
ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszać i dokładnie wyrobić.
Z ciasta uformować niewielkie kulki. Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia.
Pyzy gotować na niewielkim ogniu 5 – 10 minut od momentu wypłynięcia na
wierzch.
Ugotowane pyzy okrasić podsmażoną na maśle cebulką.
Pyzy to smaczne i treściwe danie. Warto pokusić się o
ich przygotowanie w domu. Jeżeli jesteśmy mocno zapracowani i nie mamy czasu na
gotowanie, możemy pokusić się o ich zakup w sprawdzonym miejscu. Nowa Piekarnia
z Łukowa posiada w swoim asortymencie pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą, z
samą soczewicą lub z samym mięsem. Warto spróbować.
Komentarze
Prześlij komentarz