Proste pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane okraszone podsmażoną cebulką, to wspaniały pomysł na obiad. Proste pyzy ziemniaczane mogą stanowić zalążek tego, co można przygotować znając podstawowy przepis na to danie. Jeżeli zagustujemy w zwykłych pyzach, to tym bardziej posmakują nam pyzy ziemniaczane z soczewicą lub pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą. Dlatego na dobry początek warto wykorzystać ten podstawowy przepis na pyzy, a w przyszłości postawić na pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą (razem lub oddzielnie) lub z kaszą gryczaną.

Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych, 1 kg ziemniaków surowych, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, 1 cebula, masło

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie dokładnie przecisnąć przez ścierkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszać i dokładnie wyrobić.
Z ciasta uformować niewielkie kulki. Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia. Pyzy gotować na niewielkim ogniu 5 – 10 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pyzy okrasić podsmażoną na maśle cebulką.

Pyzy to smaczne i treściwe danie. Warto pokusić się o ich przygotowanie w domu. Jeżeli jesteśmy mocno zapracowani i nie mamy czasu na gotowanie, możemy pokusić się o ich zakup w sprawdzonym miejscu. Nowa Piekarnia z Łukowa posiada w swoim asortymencie pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą, z samą soczewicą lub z samym mięsem. Warto spróbować.

Komentarze