Pora na eklerki z kremem budyniowym i polewą.


  Kto z nas nie zachwycał się smakiem eklerów z budyniem w środku. A jak jeszcze mamy do czynienia z eklerami polanymi wyśmienitą czekoladową polewą to już nic więcej chyba nam do szczęścia nie potrzeba. Takie właśnie eklery możemy znaleźć również w Nowej Piekarni. Wystarczy chwila, żeby cieszyć się wyśmienitym smakiem gotowych ciasteczek. Jeżeli chcielibyśmy spróbować swoich sił to zapraszam do przepisu a tych, którzy są niecierpliwi i nie lubią piec ciast zapraszam właśnie do oferty Nowej Piekarni.
Składniki:
Ciasto
- szklanka wody;
- szklanka pszennej mąki (może być tortowa);
- trzy duże jaja;
- 125 gram masła;
Krem
- jeden waniliowy budyń;
- trzy łyżki cukru;
- 400 ml mleka;
- 150 gram masła;
Polewa
- jedna czekolada mleczna (może też być gorzka);
- dwie łyżeczki masła;
- 30 ml mleka;
  Czas na przygotowanie naszych eklerów z kremem budyniowym oraz polewą. Na początku zajmiemy się ciastem. Gotujemy wodę wraz z cukrem oraz masłem. Dodajemy do tego przesianą mąkę. Wszystko to mieszamy do momentu, kiedy nam powstanie gęsta masa, która najlepiej, żeby odchodziła od ścianek naczynia. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Miksujemy to z jajkami do uzyskania jednolitej masy. Potem przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego. Wyciskamy podłużne kształty, o długości około 8 cm, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Dlatego te odstępy, gdyż one jeszcze urosną. Pieczemy teraz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy, żeby nam to ostygło.
  Czas na zrobienie kremu. Gotujemy na początku budyń, najlepiej tak jak jest napisane na opakowaniu. Wiadomo, że musimy zmniejszyć tylko ilość mleka do 400 ml oraz zwiększyć ilość cukru do 3 łyżek. Studzimy to. Ucieramy masło, żeby powstała nam puszysta masa, pamiętając, żeby dodawać stopniowo ostudzony budyń i za każdym razem miksujemy do stworzenia puszystego kremu.
  I przechodzimy do zrobienia polewy. Wszystkie te składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Lekko to przestudzamy.
  Końcowym etapem jest przekrojenie wzdłuż eklerów. Bierzemy pierwszą część połówki i nakładamy krem, a następnie przykrywamy drugą połówką eklerka. Dekorujemy to teraz polewą. I tyle, jeżeli chodzi o zrobienie tych wspaniałych eklerów z budyniem i polewą czekoladową. Zachęcam też do spróbowania eklerów z Nowej Piekarni.
  Smacznego!

Komentarze