Kto z nas nie zachwycał się smakiem
eklerów z budyniem w środku. A jak jeszcze mamy do czynienia z
eklerami polanymi wyśmienitą czekoladową polewą to już nic
więcej chyba nam do szczęścia nie potrzeba. Takie właśnie eklery
możemy znaleźć również w Nowej Piekarni. Wystarczy chwila, żeby
cieszyć się wyśmienitym smakiem gotowych ciasteczek. Jeżeli
chcielibyśmy spróbować swoich sił to zapraszam do przepisu a
tych, którzy są niecierpliwi i nie lubią piec ciast zapraszam
właśnie do oferty Nowej Piekarni.
Składniki:
Ciasto
- szklanka wody;
- szklanka pszennej mąki (może być
tortowa);
- trzy duże jaja;
- 125 gram masła;
Krem
- jeden waniliowy budyń;
- trzy łyżki cukru;
- 400 ml mleka;
- 150 gram masła;
Polewa
- jedna czekolada mleczna (może też
być gorzka);
- dwie łyżeczki masła;
- 30 ml mleka;
Czas na przygotowanie naszych eklerów
z kremem budyniowym oraz polewą. Na początku zajmiemy się ciastem.
Gotujemy wodę wraz z cukrem oraz masłem. Dodajemy do tego przesianą
mąkę. Wszystko to mieszamy do momentu, kiedy nam powstanie gęsta
masa, która najlepiej, żeby odchodziła od ścianek naczynia.
Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Miksujemy to z jajkami do
uzyskania jednolitej masy. Potem przekładamy ciasto do rękawa
cukierniczego. Wyciskamy podłużne kształty, o długości około 8
cm, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach
od siebie. Dlatego te odstępy, gdyż one jeszcze urosną. Pieczemy
teraz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około pół godziny.
Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy, żeby nam to
ostygło.
Czas na zrobienie kremu. Gotujemy na
początku budyń, najlepiej tak jak jest napisane na opakowaniu.
Wiadomo, że musimy zmniejszyć tylko ilość mleka do 400 ml oraz
zwiększyć ilość cukru do 3 łyżek. Studzimy to. Ucieramy masło,
żeby powstała nam puszysta masa, pamiętając, żeby dodawać
stopniowo ostudzony budyń i za każdym razem miksujemy do stworzenia
puszystego kremu.
I przechodzimy do zrobienia polewy.
Wszystkie te składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w
mikrofalówce. Lekko to przestudzamy.
Końcowym etapem jest przekrojenie
wzdłuż eklerów. Bierzemy pierwszą część połówki i nakładamy
krem, a następnie przykrywamy drugą połówką eklerka. Dekorujemy
to teraz polewą. I tyle, jeżeli chodzi o zrobienie tych wspaniałych
eklerów z budyniem i polewą czekoladową. Zachęcam też do
spróbowania eklerów z Nowej Piekarni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz