Nawet w zimowy, pochmurny dzień, kiedy zaświeci słoneczko wszystkim od razu poprawia się humor. Podobnie jest w przypadku chleba „Słoneczko” oferowanego przez Nową Piekarnię. Nawet, kiedy już od samego rana dzień zapowiada się niezbyt dobrze, jeżeli na śniadanie zrobimy kanapki przygotowane z kromek chleba „Słoneczko” z pewnością powróci dobre samopoczucie.
Dla domowych piekarzy podam przepis na taki właśnie przykładowy chleb „Słoneczko”
Składniki:
375 gram mąki pszennej, 30 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, ½ łyżeczki soli, 75 gram masła.
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać do dość głębokiej miski. We wgłębieniu w mące przygotować drożdżowy rozczyn. Mianowicie wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać kilka łyżek ciepłego mleka i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie do miski z mąką i rozczynem dodać pozostałe lekko podgrzane mleko, sól oraz starte na wiórki masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie wyjąć je na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Z ciasta uformować kulę, ponownie przełożyć ją do miski. Miskę z ciastem szczelnie przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Okrągłą foremkę wysmarować tłuszczem, włożyć ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Bezpośrednio przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika bochenek chleba „Słoneczko” posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 30 minut na dolnej półce w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleba wyłożyć go na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
Kiedy na naszym stole pojawia się okrągły bochenek delikatnego chleba „Słoneczko” ze złocistą, chrupiącą skórką to zapowiedź udanego dnia.
Dla domowych piekarzy podam przepis na taki właśnie przykładowy chleb „Słoneczko”
Składniki:
375 gram mąki pszennej, 30 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, ½ łyżeczki soli, 75 gram masła.
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać do dość głębokiej miski. We wgłębieniu w mące przygotować drożdżowy rozczyn. Mianowicie wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać kilka łyżek ciepłego mleka i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie do miski z mąką i rozczynem dodać pozostałe lekko podgrzane mleko, sól oraz starte na wiórki masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie wyjąć je na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Z ciasta uformować kulę, ponownie przełożyć ją do miski. Miskę z ciastem szczelnie przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Okrągłą foremkę wysmarować tłuszczem, włożyć ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Bezpośrednio przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika bochenek chleba „Słoneczko” posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 30 minut na dolnej półce w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleba wyłożyć go na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
Kiedy na naszym stole pojawia się okrągły bochenek delikatnego chleba „Słoneczko” ze złocistą, chrupiącą skórką to zapowiedź udanego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz