Mała przekąska, czyli czas na bajaderki.


  Kolejną propozycją, którą możemy znaleźć w ofercie Nowej Piekarni, są bajaderki. Są to niewielkie ciasteczka, które mogą idealnie służyć jako mała przekąska przy domowych wizytach gości. Zachęcam was gorąco do spróbowania bajaderek z Nowej Piekarni a tradycyjnie zamieszczam szybki i prosty przepis na zrobienie ich samemu. Zapraszam.
Składniki:
- 40 dag drobno pokruszonych herbatników;
- 0.25 szklanki mleka;
- 0.25 szklanki cukru;
- 0.25 szklanki, wcześniej namoczonych, rodzynek;
- 0.5 słoika wiśniowego dżemu;
- 60 g masła;
- rumowy olejek;
- dwie łyżki kakao;
  Pora na wykonanie naszych bajaderek. A dla tych co nie chcą piec, to zapraszam do skorzystania z oferty Nowej Piekarni. Na początku rozpuszczamy, na wolnym ogniu, nasze masło, mleko, cukier oraz kakao i to wszystko mieszamy do połączenia się składników. Potem masę studzimy i dodajemy rozdrobnione herbatniki oraz pozostałe składniki i dokładnie to mieszamy do momentu, kiedy uzyskamy jednolitą mase. Końcowym etapem jest uformowanie kulek, które obtaczamy we wiórkach kokosowych. Trzeba teraz odstawić, aby nasze bajaderki trochę stężały. I tak jak mówiłem, jest to szybki i prosty przepis a efekt jest wyśmienity.
  Równie dobrą alternatywą jest wybranie się do Nowej Piekarni i zakupienia gotowych. Smacznego!

Komentarze