Krótka historia o początkach czekolady

Trudno sobie wyobrazić współczesny świat bez czekolady. Bez niej nie powstało by w Nowej Piekarni z Łukowa tyle wspaniałych czekoladowych wypieków. Nie moglibyśmy się delektować wykwintnym tortem czekoladowym, czy zachwycać się połyskującą polewą na stefance miodowej, serniku i wielu innych ciastach. Ale właściwie skąd się wzięła czekolada, gdzie i jaki był jej początek, skąd do nas dotarła? Spójrzmy może, zatem choć po krótce w przeszłość tego smakołyku.
Historia czekolady liczy prawie 3 tysiące lat, kiedy to ziarnami kakaowca rosnącego u wybrzeży Zatoki Meksykańskiej zainteresowali się Majowie i Aztekowie. Zaczęli oni uprawiać kakaowce i przygotowywać z ich ziaren gorzki i bardzo ostry napój. Doprawiali go najczęściej chili i innymi mocnymi przyprawami. Był on uważany za afrodyzjak, napój bogów i wodzów. Wówczas czekoladę pijano podczas najważniejszych obrzędów i rytuałów. Do dziś w niektórych regionach Ameryki Środkowej czekoladę pija się w takiej właśnie postaci, gorzkiego i ostrego napoju. Czekolada stała się słodka dopiero, kiedy pojawiła się w Europie. Pierwszym Europejczykiem, który skosztował napój z ziaren kakaowca był Krzysztof Kolumb. W 1502 roku podczas swojej wyprawy natrafił na statek majów wypełniony ziarnami kakaowca. Wówczas jednak ich gorzki smak nie zrobił na nim wrażenia. Dopiero, kiedy w 1528 roku ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii, a pierwsi Europejczycy zaczęli gorzki wówczas napój doprawiać cukrem, wanilią i innymi aromatycznymi przyprawami czekolada stała się tam słodkim przysmakiem najzamożniejszych. Na początku XVII wieku hiszpańska księżniczka Anna, późniejsza żona króla Francji Ludwika przywiozła do Francji czekoladę, która szybko stała się uwielbiana przez tamtejszych arystokratów. Początkowo czekoladowy smakołyk znany był jedynie przez ludzi wysoko urodzonych i majętnych. Przełom nastąpił dopiero w 1828 roku, kiedy pewien holender z ziaren kakaowca wyodrębnił odtłuszczone sypkie kakao. Następnie w 1878 roku szwajcar Rudolf Lindt odpowiednio wymieszał i połączył składniki, aż powstała pyszna gładka czekolada, jaką znamy do dziś. Końcem XIX wieku wyroby z czekolady stały się coraz bardziej popularne, wymyślne i dostępne dla wszystkich.
Myślę, że ta krótka podróż w przeszłość czekolady przybliży nam nieco ten wyśmienity smakołyk.

Komentarze