Krokiety są potrawą, z którą możemy
eksperymentować. A dokładniej z tym, co dodamy do środka. Czy to
będzie farsz mięsny a może jakiś farsz z grzybami? Wszystko
zależy od nas samych. Dla tych co wolą gotowe, ale równie smaczne
potrawy to proponuję krokiety z Nowej Piekarni. W ofercie Nowej
Piekarni znaleźć możemy krokiety z kapustą, cebulą i
pieczarkami. A wracając do przepisu to dziś proponuje wam krokiety
z farszem z soczewicy. Cały czas mamy trend na zdrową żywność
także osobom zainteresowanym tą kategorią ten przepis przypadnie
do gustu. Zaproponuje wam przepis na 10 krokietów. Potrzebować
będziemy:
Składniki na naleśniki:
- mleko sojowe naturalne/ może być
też normalne jak nie lubimy sojowego albo nie mamy takiego akurat;
- trochę soli;
- 2 szklanki mąki;
- suszona natka pietruszki;
- trochę pieprzu ziołowego;
Składniki na farsz:
- 2 szklanki zielonej soczewicy;
- 2 cebule;
- 1-2 ząbków czosnku;
- pieprz;
- sól;
- oliwa;
- pomidory suszone w zalewie;
Składniki na panierkę:
- 4 łyżki siemienia lnianego;
- bułka tarta;
Na początku w naszym przepisie na
krokiety z soczewicą wrzucamy wszystkie składniki na ciasto do
naleśników i mieszamy tak, aby uzyskać gładką masę. Nie możemy
pozwolić, aby zrobiły się grudki. Nie możemy sprawić, by nasze
ciasto było za wodniste albo za gęste. Jeżeli będzie za rzadkie
dodajmy trochę mąki a jeżeli za gęste to odrobinę mleka. Potem
nasze ciasto smażymy na patelni. Teraz pomału przechodzimy do
naszej soczewicy. Musimy ją ugotować. Gotujemy ją tak długo, aż
będzie miękka. Nasz czosnek oraz cebule należy posiekać i
podsmażyć razem na patelni. Następnie blendujemy naszą soczewicę
tak, aby uzyskać drobną masę i dodajemy do niej podsmażony
czosnek wraz z cebulą. Kolejno siekamy nasze pomidory i też
dorzucamy do soczewicy wraz z przyprawami i mieszamy. No i pomału
przechodzimy do końca. Nasz farsz nakładamy na naleśniki.
Najlepiej zrobić to na środek naszego naleśnika i zawijać od
boków do środka, potem zwijamy resztę boków naleśnika tak, żeby
się nie rozwijały, ale nie róbmy za grubych tych naleśników.
Pewnie cały czas macie w głowie: A co z siemieniem lnianym? Otóż
na początku zalewamy je wrzątkiem i czekamy, aż ostygnie. Teraz
nasze krokiety maczamy w siemieniu a następnie obtaczamy w bułce
tartej i smażymy na patelni około 10 minut. Tak, żeby wyszło na
stronę około 5 minut do momentu, żeby nabrały złotego koloru. I
oto mamy swoje krokiety z soczewicą. Jeżeli lubimy jakieś dodatki
to śmiało można dodać tak, żeby się komponowały wraz z nimi.
Możemy się cieszyć przepysznymi krokietami z soczewicą albo
możemy też skorzystać z oferty Nowej Piekarni i zakupu tamtejszych
krokietów. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz