Kolej na stefankę miodową

Stefanka miodowa jest ciastem, które od lat cieszy się sporą popularnością. Tak jak w przypadku wielu innych ciast, tak również stefanka miodowa bywa przygotowywana na kilka różnych sposobów. Poniżej kolejny z nich odnaleziony w pewnej gazecie.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 5 łyżek miodu, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 kostki masła, 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na krem:
5 łyżek kaszy manny, 2 szklanki mleka, 1 kostka masła, 1 tabliczka czekolady

Wykonanie:
Na niewielkim ogniu rozpuścić miód razem z masłem i 1/2 szklanki cukru pudru (pozostały cukier będzie wykorzystany w kremie). Ostudzić. Następnie do miodu dodać sodę, mąkę, jajko oraz śmietanę. Składniki dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą z nich rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach blachy (w tym przypadku 21 x 25 cm). Każdy placek piec osobno przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Kaszę ugotować na mleku. Gdy zgęstnieje, dodać połowę pozostałego cukru pudru i dokładnie wymieszać. Kostkę masła utrzeć z pozostałym cukrem. Miksując, dołożyć przygotowaną kaszę.
Blaty ciasta przełożyć równomiernie kremem z kaszy. Na wierzch zetrzeć tabliczkę czekolady.

Stefanka miodowa to klasyczny polski deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki przerywnik w trakcie rodzinnych spotkań. Miodowe placki przełożone kremem z kaszy manny, do tego kawa lub herbata i mamy chwilę słodkiej przyjemności.

Komentarze