Zapach i smak prawdziwego polskiego chleba wypiekanego przez nasze babcie w specjalnych chlebowych piecach jest dla wielu z nas jednym z najmilszych wspomnień z dzieciństwa.
Smakował najlepiej z masłem, długo zachowywał świeżość, nigdy nie pleśniał, z pewnością zasługiwał na miano chleba „Dobrego”. Czy bochenki pieczywa kupowane obecnie przez nas w supermarketach również można nazwać bochenkami chleba ”Dobrego"?
Niekiedy przecież nawet nie przypominają w smaku chleba, by lepiej wyglądały są sztucznie nadmuchane. By wyglądem przypominały pieczywo razowe są sztucznie barwione. Ale czy chleb upieczony z mąki białej wysokooczyszczonej, który swój ciemny kolor zawdzięcza na przykład karmelowi, a nie mące razowej może być chlebem „Dobrym”? Czy chleb, który swą lekkość i puszystość zawdzięcza sztucznym spulchniaczom i ulepszaczom zasługuje na to miano?
Niestety coraz częściej na sklepowych półkach spotykamy właśnie takie pieczywo. Względy ekonomiczne a dokładniej mówiąc oszczędzanie na wartościowszych, ale i droższych produktach, oszczędzanie czasu, który przecież jest potrzebny do naturalnej fermentacji zakwasu, czy wyrastaniu ciasta chlebowego. Wypiek pieczywa coraz częściej staje się, więc masową produkcją, szybką i ekonomiczną. Niestety końcowy efekt w postaci pięknie wyglądającego bochenka w niczym nie zasługuje na miano chleba „Dobrego”.
Jak zatem kupić dobre i wartościowe pieczywo? Zwracajmy przede wszystkim uwagę na wygląd bochenka, nie dajmy się zwieść jego puszystości. Chleb „Dobry” i wartościowy powinien być przecież ciężki, nie powinien się kruszyć podczas krojenia, no i długo zachowywać świeżość. Unikajmy pieczywa lakowanego folią o bardzo długim terminie przydatności do spożycia, bo zazwyczaj zawiera konserwanty. Zwracajmy uwagę na skład pieczywa, by chleb razowy, czy pełnoziarnisty rzeczywiście zawierał taką mąkę, a nie jedynie barwniki nadające mu ciemny kolor.
Na szczęście są jeszcze piekarnie, które dbają o klientów i pieką naprawdę prawdziwe pieczywo. Taką z pewnością jest Nowa Piekarnia z Łukowa, w ofercie, której znajdziemy bochenki w pełni zasługujące na miano chleba ”Dobrego”. Dokonujmy, zatem odpowiednich wyborów i kupujmy naprawdę dobre prawdziwe pieczywo.
Smakował najlepiej z masłem, długo zachowywał świeżość, nigdy nie pleśniał, z pewnością zasługiwał na miano chleba „Dobrego”. Czy bochenki pieczywa kupowane obecnie przez nas w supermarketach również można nazwać bochenkami chleba ”Dobrego"?
Niekiedy przecież nawet nie przypominają w smaku chleba, by lepiej wyglądały są sztucznie nadmuchane. By wyglądem przypominały pieczywo razowe są sztucznie barwione. Ale czy chleb upieczony z mąki białej wysokooczyszczonej, który swój ciemny kolor zawdzięcza na przykład karmelowi, a nie mące razowej może być chlebem „Dobrym”? Czy chleb, który swą lekkość i puszystość zawdzięcza sztucznym spulchniaczom i ulepszaczom zasługuje na to miano?
Niestety coraz częściej na sklepowych półkach spotykamy właśnie takie pieczywo. Względy ekonomiczne a dokładniej mówiąc oszczędzanie na wartościowszych, ale i droższych produktach, oszczędzanie czasu, który przecież jest potrzebny do naturalnej fermentacji zakwasu, czy wyrastaniu ciasta chlebowego. Wypiek pieczywa coraz częściej staje się, więc masową produkcją, szybką i ekonomiczną. Niestety końcowy efekt w postaci pięknie wyglądającego bochenka w niczym nie zasługuje na miano chleba „Dobrego”.
Jak zatem kupić dobre i wartościowe pieczywo? Zwracajmy przede wszystkim uwagę na wygląd bochenka, nie dajmy się zwieść jego puszystości. Chleb „Dobry” i wartościowy powinien być przecież ciężki, nie powinien się kruszyć podczas krojenia, no i długo zachowywać świeżość. Unikajmy pieczywa lakowanego folią o bardzo długim terminie przydatności do spożycia, bo zazwyczaj zawiera konserwanty. Zwracajmy uwagę na skład pieczywa, by chleb razowy, czy pełnoziarnisty rzeczywiście zawierał taką mąkę, a nie jedynie barwniki nadające mu ciemny kolor.
Na szczęście są jeszcze piekarnie, które dbają o klientów i pieką naprawdę prawdziwe pieczywo. Taką z pewnością jest Nowa Piekarnia z Łukowa, w ofercie, której znajdziemy bochenki w pełni zasługujące na miano chleba ”Dobrego”. Dokonujmy, zatem odpowiednich wyborów i kupujmy naprawdę dobre prawdziwe pieczywo.
Komentarze
Prześlij komentarz